URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2018, 18:41

Raportul Poliţiei de Frontieră către prefectul judeţului Bihor: Muncă multă cu personal şi dotări insuficiente

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezentarea raportului de evaluare a activităţii pe anul 2017 a Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Oradea de către chestorul Marin Bondar în reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural a dezvăluit „subţirimea” dotărilor şi încadrării cu personal a acestei instituţii ce răspunde de supravegherea graniţelor din judeţele Bihor şi Arad.

Găuri în înzestrare

Conform prezentării, în ultimii doi ani pensionările au „subţiat” organigrama cu 12% din personal, după noile încadrări făcute anul trecut schema fiind ocupată acum în proporţie de numai 93,11%.

De asemenea, din totalul bugetului alocat (60,96 milioane lei), grosul a fost destinat pentru plata cheltuielilor de personal (58,27 milioane lei), în timp ce pentru achiziţia de bunuri şi servicii disponibilul a fost extrem de redus (doar 2,33 milioane lei).

Urmarea se reflectă în dotări. În ce priveşte mijloacele de deplasare, acestea există în proporţie de numai 39% faţă de necesar (168 vehicule în parcul auto, deficitul fiind de 224 vehicule), din care doar 52% sunt pentru munca operativă. La capitolul autospeciale pentru supraveghere prin termoviziune dotarea este la 77% din necesar, echipamentele portabile de supraeghere prin termoviziune sunt la numai 38% din necesar, iar aparatura pentru vedere pe timp de noapte există în proporţie de numai 9,2% din necesar.

De asemenea, în ce priveşte maşinile, chestorul Marin Bondar a precizat că o mare parte din cele existente au peste 250.000 kilometri parcurşi.

Tranzit rutier redus

Pe de altă parte, şeful ITPF Oradea a arătat că în cursul anului trecut prin punctele de trecere a frontierei din structura Inspectoratului au trecut 14 milioane persoane (din care 67% cetăţeni români), cu 9% mai puţin decât în 2016, explicaţia fiind că tot mai mulţi preferă să călătorească pe distanţe scurte cu avionul.  

În 2017, personalul ITPF a depistat 370 persoane date în urmărire generală cu mandate de arestare şi a constatat 1.029 fapte penale (cu 10% mai multe decât în 2016).

Din acest total, 49% au fost tentative/treceri ilegale ale frontierei (fiind implicate 2.758 persoane), 16 infracţiuni de fals în documente, 11 infracţiuni rutiere, 7 infracţiuni de trafic de migranţi şi 17 infracţiuni din alte categorii.

Anul trecut, poliţiştii de frontieră din serviciile teritoriale Bihor şi Arad au depistat şi 72 de autovehicule furate şi, de asemenea, au făcut 7 capturi de droguri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON