URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2015, 16:50

Primăriile se pot împrumuta avantajos de la stat pentru susţinerea proiectelor cu fonduri europene. Teoretic...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul şi-a luat inima în dinţi în al 12-lea ceas în încercarea de a mări rata de absorbţie a fondurilor europene destinate României în exerciţiul financiar 2007-2013 al UE, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, nr. 2 din 11 martie 2015, ce permite primăriilor să se împrumute de la Trezorerie pentru susţinerea acestor proiecte, cu dobânzi mult mai mici decât cele practicate de bănci, adică de doar 3% pe an, plus ROBOR (dobândă interbancară stabilită de BNR trimestrial).

Chiar dacă până la termenul limită la care aceste proiecte trebuie finalizate, adică sfârşitul lunii decembrie, a mai rămas foarte puţin timp, deputatul UDMR Bihor Szabo Odon salută această Ordonanţă, prin care, în esenţă, se pot acorda credite de până la 300 milioane euro, la nivelul întregii ţări, pentru prefinanţarea, cofinanţarea şi acoperirea corecţiilor financiare aplicate proiectelor cu fonduri europene. Totodată, prin OUG 2/2015, creşte şi gradul maxim de îndatorare a unităţilor administrativ-teritoriale, de la 30% la 70%, precum şi perioada de rambursare a împrumuturilor făcute pentru susţinerea proiectelor europene aferente perioadei 2007-2013, până la 15 ani (pentru prefinanţare), respectiv 20 ani (pentru cofinanţare şi acoperirea corecţiilor financiare aplicate proiectelor).

"UAT-urile care nu au cash-flow (n.r. – sume de bani disponibile) pentru desfăşurarea proiectelor pot depune cereri pentru credite până la 15 august pentru cofinanţare şi corecţii, respectiv până la 1 octombrie pentru prefinanţare", a spus Szabo Odon într-o conferinţă de presă susţinută vineri. Deputatul UDMR a precizat, totuşi, că va propune amendarea OUG în aşa fel încât "să fie uniformizate şi perioadele de rambursare, în sensul în care să fie 20 de ani şi pentru creditele de prefinanţare, şi termenele de depunere a cererilor de creditare".

Tot Szabo a recunoscut, însă, că "încă nu există normele de aplicare" a OUG 2/2015, iar primăriile care nu au început nici acum implementarea proiectelor cu fonduri europene au şanse extrem de mici să le finalizeze până în luna decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
UAT-urile etnice maghiare se pregătesc de credite neperformante !!!
Că nu o să aibă nici cu 3% bani de returnat nici nu contează ... o să vedem atunci ce şi cum va fi ... important e să se aleagă tot ei în 2016 !!!
Postat 28 Martie 2015, 17:18 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON