URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2017, 14:40

Primăria Oradea cumpără arbori ornamentali, care vor fi plantaţi până la sfârşitul lui aprilie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se pregătesc plantările de primăvară. Municipalitatea a demarat procedura de achiziţie a 208 arbori foioşi cu balot de pământ. Conform anunţului licitaţiei, termenul de depunere a ofertelor va expira la data de 2 martie.

"Arborii vor trebui să aibă circumferinţa de minimum 24 cm la 1 m de la sol şi înălţimi de minimum 4 m, cu coroana formată pe minimum 1/3 din înălţime", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit caietului de sarcini al licitaţiei, tulpina arborilor trebuie să fie dreaptă şi nedeteriorată, pomii să nu aibă ramurile rupte, sistemul radicular să fie bine dezvoltat, iar balotul de pământ să fie întreg şi compact, învelit în pânză de sac şi de mărime corespunzătoare dimensiunii arborelui.

Totodată, arborii trebuie să fie viguroşi şi să nu prezinte infestări de insecte sau ciuperci.

Preţul pe bucată al arborilor va include: preţul arborelui, manopera aferentă tehnologiei de plantare de la săpatul gropii şi plantarea propriu-zisă la realizarea sistemului de irigare şi prima udare. Vor fi luate în considerare inclusiv activităţile de tutorare a arborilor şi cele de transport pentru realizarea acestora.

Preţul de udare a arborilor de trei ori pe săptămână, până la finalizarea contractului, va cuprinde apa, manopera, precum şi transportul materialelor şi personalului necesar.

Cei 208 arbori vor fi plantaţi pe toată raza oraşului, în mai multe parcuri şi pe mai multe aliniamente stradale, precum: strada Nufărului, Mareşal Averescu (malul Crişului), parcare Kogălniceanu (în spatele magazinului Billa), Parcul Bălcescu, Aleea Emanuil Gojdu, Bulevardul Decebal, Bulevardul Magheru, Parcul Adona, Parcul Salca, Parcul 1 Decembrie, Parcul Brătianu, Parcul Ghioceilor, Parcul Xenopol, Parcul Onisifor Ghibu, strada Seleuşului şi Clujului, strada Episcop Pavel, strada Horea, strada Republicii, Bulevardul Ştefan cel Mare, strada Transilvaniei şi altele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bataie de joc!
Parintii mei locuiesc in zona Cantemir si in fiecare an se planteaza pomi. Doar atat: se planteaza. Nu-i ingrijeste nimeni, verile sunt toride, precipitatii putine si pomii se usca. Si ciclul se reia. Pe banii nostri. In zona se vorbeste ca patronul firmei abonate la banii nostri ar fi un neoprotestant (pocait). Asa o fi, eu vad doar cum pomii se prapadesc an de an.
Postat 20 Februarie 2017, 19:55 de pinonel
Primarie cu parandarat.
PMO a avut, de pe vremea lui Gheorghiu-Dej chiar, o ferma pomicola, pe malul Petei, destinata amenajarii parcurilor din Oradea ... dar edilul sef a inchis-o, pe motiv ca nu produce suficient. Acum cumpara la liber, de pe piata, de parca cei care intretin aceste parcuri pe baza unor contracte publice, nu ar avea voie decat sa planteze, nu sa si inmulteasca de la an la an puietii pentru replantare.
Postat 20 Februarie 2017, 16:46 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON