URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2013, 15:40

Preşedintele ARACIS, la Universitatea din Oradea: S-a văzut trendul pozitiv (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultima zi înainte de vacanţa specifică sărbătorilor de iarnă a fost una festivă pentru universitarii orădeni. Peste 200 de dascăli s-au adunat în Aula Magna, pentru a celebra faptul că Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior a acordat Universităţii, în premieră, calificativul maxim, de încredere ridicată.

Alături de ei au fost zeci de şefi de instituţii locale, printre care prefectul Claudiu Pop şi viceprimarul Mircea Mălan, dar şi episcopul greco-catolic al Oradiei, PS Virgil Bercea, şi parlamentarii Sonia Drăghici, Ioan Sorin Roman, Gheorghe Bogdan, Szabo Odon şi Adrian Merka.

Muncă de echipă

Rectorul Constantin Bungău a fost cel care a deschis ceremonia, spunând că noul calificativ primit de Universitate, în urma evaluării instituţionale care a avut loc în octombrie, onorează şi obligă instituţia în acelaşi timp. "Ne onorează pentru că ne poziţionează acolo unde ne este locul, în rândul universităţilor cu care Ţara Românească se mândreşte şi cu care se face performanţă în învăţământul superior. Avem obligaţii pentru că trebuie să ne menţinem standardul", a spus rectorul. Bungău a precizat şi că toate programele de studii evaluate de ARACIS au primit calificativul "încredere", adăugând că le mulţumeşte tuturor colegilor săi pentru implicarea în acest proces.

Prezentând momentul ca fiind unul din cele mai importante din istoria Universităţii, preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, a ţinut să mulţumească fostei conduceri executive a instituţiei din mandatul 2008-2012, "a cărei activitate foarte importantă ne ajută să obţinem astăzi acest calificativ", menţionându-i pe rectorul Cornel Antal şi prorectorii Iacob Hanţiu, Ioan Felea, Elena Bonchiş, Teodor Jurcuţ, Ioan Gheorghe Ţară, defunctul Barbu Ştefănescu, dar şi pe directorul administrativ Mircea Gordan şi pe cel economic, Crina Gherlea.

Prima categorie va deveni a doua

Într-un discurs ce a ţinut mai bine de o oră, preşedintele ARACIS, Ioan Scurtu, aflat pentru prima oară într-o vizită oficială la Universitatea din Oradea, a prezentat rolul instituţiei pe care o conduce, adică o instituţie care să dicteze principiile şi criteriile care trebuie să caracterizeze învăţământul superior, dar şi cum trebuie să evolueze universităţile româneşti.

Arătând că la prima evaluare instituţională, în 2007, Universitatea orădeană a primit calificativul "încredere limitată", ulterior pe cel de "încredere", iar acum pe cel maxim, "încredere ridicată", Curtu a explicat schimbarea: "S-a văzut trendul pozitiv. S-a văzut ce a fost, s-a reparat, a crescut". Şeful ARACIS le-a spus însă universitarilor că nu trebuie să se culce pe o ureche, mai cu seamă că Agenţia lucrează deja la metodologia pentru înfiinţarea unui nou calificativ maxim, "excelent".

Despre studenţi, Curtu le-a spus universitarilor că trebuie să formeze specialişti polivalenţi, să-i privească drept nişte parteneri, nu clienţi. "Universitatea astăzi trebuie să-i ofere studentului o experienţă unică şi concretă", a spus şeful ARACIS. Arătând că majoritatea angajatorilor văd universităţile ca fiind închise, conservatoare, neracordate la cerinţele şi dinamica pieţei muncii şi la dezechilibrul între cantitatea şi calitatea absolvenţilor, Curtu a mai spus că zidul dintre profesori şi studenţi trebuie spart.

Cât despre raportul propriu-zis asupra Universităţii din Oradea, preşedintele ARACIS a precizat şi câteva recomandări: facultăţile trebuie să aibă mai multe manifestări ştiinţifice, unele specializări au nevoie de cadre didactice cu gradul de conferenţiar şi profesor ori utilizarea eficientă a bazei didactice de la Stâna de Vale.

În final, Curtu a înmânat certificatul propriu-zis lui Bungău şi lui Curilă, dar şi nişte insigne de merit pentru fostul rector Antal, fostul prorector Ioan Felea, actualul director al Departamentului pentru Asigurarea Calităţii, Ştefan Nagy şi pentru preşedinta Comisiei pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii din cadrul Senatului universitar, Mariana Mureşan. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Management de ”Sorbonica”. Ep. Un criteriu de evaluare relevant,
Faptul că Oradea, ca şi populaţia fostei regiuni Crişana, au nevoie de o Universitate de stat de top în Oradea, este un lucru firesc şi necesar. 1. Câţi dintre copiii cadrelor didactice ale U.O. cu, sau fără, funcţii de conducere şi-au făcut primele studii de licenţă/masterat, sau şi doctorale la U.O., forma la zi? 2. O ”reţetă” de succes pentru calificativul excelent/încredere ridicată: Absolvent de U.O., dascăl la una din Universităţile de prestigiu ale UE/lumii şi nu viceversa.
Postat 29 Decembrie 2013, 10:45 de stefan
obs
Bravo Lolec si Bolec! De data aceasta ati fost tari. Cuvantari juste, atitudine, oamenii nu s-au plictisit. Aveti grija in continuare de universitate. Si cel mai important, doar impreuna veti reusi. Nu ii luati in considerare pe "preversii" care incearca sa va dezbine. Fiti uniti!
Postat 21 Decembrie 2013, 12:13 de 1!!!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON