URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2016, 14:40

PPMT vrea să rupă din Săcueni două comune noi, cu câte două sate fiecare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Partidul Popular Maghiar din Transilvania a început să adune semnături pentru a determina Primăria Săcueni să organizeze un referendum în care cetăţenii să fie consultaţi dacă sunt sau nu de acord ca patru din cele cinci sate care aparţin de oraş să se desprindă şi să formeze două comune distincte.

"Ne dorim înfiinţarea a două comune noi pe raza unităţii administrativ teritoriale Săcueni. O comună formată din satele Cubulcut şi Sânnicolau de Munte şi o comună formată din satele Cadea şi Ciocaia", a declarat, marţi, preşedintele PPMT Bihor, Csomortányi István.

Dezvoltare separată

Potrivit liderului PPMT, cele două comune ar avea fiecare câte 2.000 de locuitori. Argumentele lui Csomortányi pentru desprinderea satelor de Săcueni sunt trei. În primul rând, sătenii ar putea accesa fonduri europene destinate mediului rural, ceea ce în prezent, ca sate aparţinătoare unui oraş, nu pot, apoi administraţia locală pentru ţărani ar fi simplificată iar aceştia nu ar mai fi puşi pe drumuri, şi, în fine, o administraţie mai eficientă decât la Săcueni, care, spune Csomortányi, este un model de risipă. "Primăria are peste 70 de salariaţi şi cu firmele aparţinătoare Primăriei, numărul angajaţilor trece de 200. Cel mai mare angajator din Săcueni este Primăria", a spus Csomortányi.

În plus, liderul PPMT a arătat că, în ultimii 15 ani, Primăria Săcueni a arătat cu degetul spre cele cinci sate pe care le are arondate, precizând că din cauza lor nu poate evolua, asta în timp ce nici aceste sate nu s-au dezvolta.

Cu semnăturile pe care le vor strânge în sate, reprezentanţii PPMT vor să se ducă în Consiliul Local Săcueni şi să ceară organizarea unui referendum pentru desprinderea celor două comune. Dacă referendumul va trece, vor fi chemaţi să-şi dea votul şi parlamentarii.

Critici pentru Guvern 

Csomortányi a mai spus că proiectul de formare a celor două noi comune trebuie să se mişte rapid, până când Guvernul nu modifică Legea privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului naţional după proiectul care acum este în dezbatere publică şi pe care PPMT îl critică vehement.

Asta pentru că, a arătat Csomortányi, proiectul de lege se bazează pe date eronate. De pildă, a spus şeful PPMT, dacă recensământul din 2011 a arătat că Piatra Neamţ, Vaslui şi Bacău sunt oraşele care au pierdut în ultimii 20 de ani cei mai mulţi locuitori, aceste date nu se regăsesc în proiectul de lege al Guvernului.

Cât despre date eronate care vizează Bihorul, Csomortányi a arătat că Diosigul figurează ca fiind una din localităţile care a pierdut 30% dintre cetăţeni, fără ca în proiectul de lege să se ţină cont că din această comună s-a desprins o alta, Roşiori.

Pe de altă parte, a arătat şeful PPMT, proiectul de lege nu arată ce se va întâmpla cu oraşe precum Ştei sau Nucet, care au circa 3.000 de locuitori, în timp ce în ţară există comune semnificativ mai mari, Csomortányi oferind două exemple: Floreşti, judeţul Cluj, cu 23.000 de locuitori, şi Sânmartin, din Bihor, cu 10.000 de locuitori.

"În concluzie, acest proiect de lege continuă cele mai urâte tradiţii comuniste, pentru că are ca punct de pornire date statistice care nu sunt reale şi în loc să păstreze cât mai multe centre ca şi comune, merge pe ideea comasării şi continuă tendinţa de desfiinţare a satelor", a mai spus Csomortányi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON