URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2015, 02:37

PNL şi-a lansat draft-ul de program de guvernare. Cum vor liberalii să ajungă la putere

PNL şi-a lansat draft-ul de program de guvernare. Cum vor liberalii să ajungă la putere foto: www.gandul.info
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii PNL au lansat, sâmbătă, programul de guvernare cu care vor să combată cabinetul condus de Victor Ponta. Este, însă, doar un draft de program, acesta fiind lansat în dezbatere publică şi urmând a fi modificat în funcţie de concluziile discuţiilor atât cu ceilalţi lideri politici, cât şi cu societatea civilă.

"De astăzi, PNL cheamă potenţialii parteneri politici la discuţii pentru a crea o majoritate pentru a aduce PNL la guvernare. Sperăm ca programul de guvernare să fie convingător pentru potenţialii noştri parteneri politici, şi aici ne referim la Parlamentul României, cu excepţia PSD", a declarat co-preşedintele PNL, Vasile Blaga.

Scăderea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea taxei pe stâlp şi a accizei suplimentare la carburant până pe 31 decembrie 2016, rezolvarea problemei demografice şi programe pentru creşterea calităţii învăţământului în România - sunt doar câteva dintre propunerile pe care liberalii le fac, prin proiectul de program de guvernare, lansat în dezbatere publică sâmbătă, 28 februarie.

"Noi nu vindem iluzii, oferim o abordare realistă şi responsabilă", a declarat prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, cel care, de altfel, a şi prezentat principalele puncte ale programului.

Astfel, prin lansarea acestui program de guvernare, liderii PNL se consideră pregătiţi să preia puterea, invitând la discuţii ceilalţi lideri politici, pentru constuirea noii majorităţi în Parlament.

"Pe baza acestui program de guvernare, lansăm astăzi invitaţia către toată lumea, către toţi care doresc să susţină un program PNL, astfel încât să guvernăm cu o majoritate parlamentară, care să schimbe guvernarea PSD. Nu venim (...) cu o simplă reţetă fiscală, nu revenim să reparăm ce s-a făcut rău înainte, nu ne propunem să cârpim, ci oferim o alternativă responsabilă la măsurile de relaxare fiscală pe care PSD le-a propus. Acest proiect nu îşi propune obiective de PR sau crearea de oportunităţi politice prin prezentarea doar a jumătăţii pline a paharului", a spus, la rândul său, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Principalele puncte din programul de guvernare al PNL

Lung de aproape 150 de pagini, dar prezentat pe scurt de Cătălin Predoiu, proiectul programului de guvernare este structurat pe mai multe paliere, care ating principalele domenii ale guvernanţei publice.

La capitolul educaţie, PNL susţine că va implementa măsuri de reducere a abandonului şcolar, sporirea accesului în universităţi pentru tinerii din mediul rural, parteneriate cu universităţi şi cu operatori economici privaţi, în scopul dezvoltării unor şcoli profesionale puternice, dar şi creşterea calităţii profesorilor, încă de la recrutarea lor.

Pe domeniul sănătăţii, Predoiu a vorbit despre un "triunghi al nefericirii", existent între pacient, medic şi stat, precizând că doar Guvernul "poate rupe acest cerc vicios". În plus, este necesară oprirea migraţiei medicilor în străinătate, a adăugat el.

O problemă deosebit de importantă, după cum au menţionat liderii PNL, este şi problema demografică, fiind "un factor de securitate naţională". În acest sens, liberalii au vorbit despre creşterea alocaţiei pentru copii, dar şi a indemnizaţiei de creştere a copilului, plus programe dde after-school.

"România nu a avut un model economic în ultimii 25 de ani", a precizat Predoiu, spunând că din acest motiv, economia România nu este la un nivel mai ridicat. În opinia lui, acest model se poate realiza pe patru piloni: prioritizare pe termen lung, administraţia şi legile să nu mai fie bariere pentru afaceri, un concordat între guvern şi sindicate, plus domnia legii.

"Nu mai vrem să ne întoarcem la vremuri de austeritate. Acest guvern nu va promova austeritatea, ci consumul, creşterea economică", a promis Cătălin Predoiu.

În ce priveşte măsurile de relaxare fiscală, posibilă "într-o primă etapă", liberalii doresc să ajungă la TVA de 19% până la 1 ianuarie 2016, reducerea accizei suplimentare la carburanţi şi reducerea taxei de stâlp până pe 31 decembrie 2016, dar şi o CAS de 16% la angajator şi la angajat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON