URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2015, 18:00

Patru facultăţi din cele 15 ale Universităţii din Oradea, pe plus cu banii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din cele 15 facultăţi ale Universităţii din Oradea, doar patru au încheiat anul 2014 cu bani în conturi, mai precis fără deficit financiar. Vestea este totuşi bună pentru universitarii orădeni, căci în 2013 doar o facultate orădeană a avut veniturile mai mari decât cheltuielile.

Unii pe plus, alţii pe minus

Informaţia a fost prezentată senatorilor Universităţii în cea mai recentă şedinţă, petrecută joia trecută. Potrivit raportului, facultăţile de Medicină, de Drept, de Geografie, Turism şi Sport şi de Ştiinţe Economice au înregistrat, la finalul anului 2014, excedent financiar, adică au rămas cu bani după achitarea tuturor datoriilor. În anul 2013, doar Facultatea de Drept reuşise această performanţă.

Cel mai mare excedent financiar îl are Facultatea de Drept, 1,7 milioane lei, urmată de Medicină, cu 1,6 milioane lei. Facultatea de Ştiinţe Economice are un "plus" de 854.000 lei, iar cea de Geografie, Turism şi Sport de 538.000 lei.

La polul opus, facultăţile de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei şi cea de Ştiinţe au cel mai mare deficit financiar, câte 1,7 milioane lei fiecare.

Salarii... prea scumpe

Raportul financiar al Universităţii pentru anul 2014 mai arată că instituţia a avut, per total, venituri de 122 milioane lei, din care 44 milioane lei finanţare de la Minister şi 33 milioane lei obţinute din taxe. Cheltuielile Universităţii în 2014 au fost de 125 milioane lei, diferenţa de 3 milioane lei fiind acoperită din soldul din 2013.

Acelaşi raport financiar mai arată că Universitatea a avut, în decembrie 2014, 9,6 milioane lei investiţi în proiectele europene şi nerambursaţi, din care mai bine de jumătate (5,5 milioane lei) în proiecte de tip POSDRU, pentru dezvoltarea resurselor umane.

Previziunile pentru 2015 nu sunt cele mai optimiste, însă. Finanţiştii Universităţii prognozează că cheltuielile cu salariile angajaţilor vor depăşi veniturile din finanţarea de bază, adică banii primiţi de la Minister şi adunaţi din taxele studenţilor. În acest context, Senatul universitar i-a cerut rectorului şi conducerii executive a Universităţii să identifice resursele necesare pentru plata salariilor în ultima parte a anului.

Fac angajări!

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă a forului legislativ al Universităţii, senatorii au validat rezultatele a 18 concursuri pe posturi, din care cinci pentru profesori universitari, iar alte patru pentru conferenţiari.

Totodată, senatorii au aprobat scoaterea la concurs a 32 de posturi nedidactice sau didactic-auxiliare. Printre altele, Universitatea va angaja patru ingineri, dintre care doi debutanţi, doi redactori pentru Editura universitară, 8 paznici şi 9 îngrijitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CUM UNII POT???
Deci sa inteleg ca unii decani pot sa-si duca facultatile in sus si isi dau interesul, iar altii BA.Cred ca propunerea marelui rector ar trebui unifice facultatile care sunt pe plus cu cele ce sunt pe minus, iar conducerea noii facultati sa fie exercitata de cei ale caror facultati sunt pe minus. Nu de alta da' sa moara si capra vecinului. BRAVO, stimabile gandire de MANAGER ADEVARAT.
Postat 25 Februarie 2015, 10:20 de camarad
cuibul de viespi de la teologie e pe plus?
de cuibul de viespi de la teologie nu se atinge nimeni? nu se stie nimic? aceasta sursa inepuizabila de cotizanti la preasfintitul sofronie si altii... vin parintii studentilor cu sacii si desagile sa le aduca bunuri alese profilor, sa le treaca odaslele anul si sa-si ia licenta nejenati de nimeni!
Postat 24 Februarie 2015, 20:20 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON