URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2011, 15:01

Parcuri pentru toţi

Parcuri pentru toţi FINALIZAT. La aproape trei ani de la demararea lucrărilor de transformare a fostului cimitir Seleuş în parc, municipalitatea a terminat lucrările. Acum orădenii au aici 1,3 hectare de spaţiu verde cu alei, locuri de joacă şi ţarcuri pentru câini
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În trecut erau nişte cimitire părăginite, ocolite de orădeni pentru că erau pline de adăposturi ale "homeleşilor". Acum, parcurile Seleuş şi Liniştii sunt două mari zone verzi, ce oferă localnicilor posibilităţi multiple de relaxare.

Mai mult, parcul Liniştii intră într-un proces de extindere, astfel că, după cea de-a doua etapă de amenajare, zona va avea inclusiv piste de biciclete şi de jogging. Aşa cum, până acum, vedeam prin filmele americane...

Donaţie de la RER

În primăvara anului 2008, municipalitatea anunţa că transformă cimitirele Seleuş şi Olosig în parcuri. Ambele se întind pe o suprafaţă mare, astfel că metamorfozarea lor a adus numai avantaje celor care locuiesc în preajmă.

În Seleuş lucrările au demarat în vara aceluiaşi an, cu exhumarea mormintelor, dărâmarea garajelor, salubrizarea şi amenajarea zonei. Pe 13.500 de metri pătraţi, RER Ecologic Service a plantat gazon şi copaci, a amenajat alei, a montat bănci, a aranjat locuri de joacă pentru copii şi ţarcuri pentru căţei. În plus, compania a montat un sistem de irigare performant, în valoare de 15.000 euro, sub formă de sponsorizare. Când operatorul de salubritate şi-a terminat treaba, municipalitatea a extins instalaţia de iluminat şi a montat aparatele de joacă în parc.

Să întreţinem ce avem!

Săptămâna trecută, lucrările au fost finalizate. "Pentru că extinderea reţelei de iluminat s-a făcut după ce am plantat gazonul, au fost zone unde a trebuit să replantăm. De asemenea, am aranjat din nou băncile: le-am şlefuit, vopsit, lăcuit", precizează directorul de producţie al RER, Ionel Ban.

O singură "hibă" are parcul: orădenii cu căţei se plimbă în continuare în locurile amenajate pentru copii, ceea ce îi nemulţumeşte pe părinţi. "Ar fi bine dacă s-ar duce în împrejmuirea amenajată special pentru căţei", spune Ban.

Pe două roţi sau în fugă

Parcul Liniştii, de pe amplasamentul fostului cimitir Olosig, a fost amenajat anul trecut, însă acum municipalitatea îl extinde. Întins pe o suprafaţă de 3,7 hectare, parcul va mai avea amenajate încă 1,5 hectare. Se vor face spaţii de joacă şi agrement, o fântână arteziană şi noi alei. Totodată, parcul va avea o pistă de jogging şi una pentru biciclişti.

Dat fiind că parcul e amplasat într-unul din marele cartiere ale oraşului, Rogerius, orădenii care locuiesc aici vor avea ocazia să-şi înceapă dimineţile aşa cum văd în filmele americane: cu o alergare prin parc, în aer liber şi curat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON