URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2015, 12:50

Orădenii sunt invitaţi să sărbătorească Ziua Roşiei Montane

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Pentru al treilea an consecutiv, orădenii sunt invitaţi să celebreze Ziua Roşiei Montană. În acest an se împlinesc 1884 de ani de atestare documentară a celei mai vechi localităţi miniere din România, iar voluntarii campaniei Salvaţi Roşia Montană organizează pe 6 februarie, la cafeneaua "Kosher" (str. Crinului nr.2), o seară dedicată patrimoniului cultural şi natural existent la cunoscuta localitate din Munţii Apuseni.

Programul debutează la ora 19, cu un concert susţinut de Mara Borodi (pian) şi Georgiana Mircescu (flaut). Apoi, cei prezenţi vor urmări trei scurtmetraje despre patrimoniul şi comunitatea roşiană: "Patrimoniul Roşiei Montane în imagini" (2013), "Cetatea de Aur a Roşiei Montane" (1957) şi "Ultimul fierar din Roşia Montană" (2014).

Antropologul Cosmina-Maria Berindei va modera apoi discuţiile pe tema Roşiei Montane, iar toţi cei prezenţi vor fi invitaţi să ia cina cu produse făcută în casă. "Invităm toţi participanţii să aducă un produs / produse făcute în casă şi pe care să le consumăm împreună", spun organizatorii. Seara se va încheia cu teatru de improvizaţie susţinut de trupa Impro Patzan. Intrarea la eveniment este liberă.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1884 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstreză vestigii execepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp excepţional - 2000 de ani - din perioadă pre-romană până în epoca contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va fi sărbătorită în peste 20 de oraşe din România şi din străinătate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON