URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2014, 09:51

Orădenii, invitaţi la primul documentar de lung metraj privind instaurarea comunismului în România, la Moszkva

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filmul "În spatele cortinei", primul documentar de lung metraj care prezintă instaurarea comunismului în România, va fi proiectat în Moszkva Cafe vineri, 25 aprilie, de la ora 19, în prezenţa scenaristului şi producătorului său, orădeanul Alin Mureşan.

Potrivit unui comunicat al Centrului de Studii în Istorie Contemporană (CSIC), organizatorul evenimentului, filmul, "realizat în condiţii tehnice de excepţie", are o durată de 50 de minute, iar intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

"Documentarul face parte din unul cele mai mari proiecte dedicate studierii impunerii comunismului, dezvoltat de către Centrul de Studii în Istorie Contemporană şi Asociaţia Rost în colaborare cu numeroase asociaţii şi instituţii din ţară şi din străinătate. Proiectul, intitulat "În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România", se desfăşoară cu sprijinul programului Europa pentru Cetăţeni al Uniunii Europene. În afara filmului documentar, el presupune şi realizarea unui album foto-documentar "Rezistenţa armată. O istorie în imagini", şi o serie de benzi desenate, sub titlul: "Experimentul Piteşti", care au prezentate publicului din Bucureşti, Piteşti, Cluj Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov", arată un comunicat al CSIC.

Filmul este regizat de Bogdan Mustaţă, care a lansat de curând primul său lungmetraj, "Lupu", şi este deţinătorul premiului Ursul de Aur de la Berlin pentru scurtmetraj (2008). Autorul scenariului este istoricul orădean Alin Mureşan, producător şi scenarist al documentarului Demascarea (r: Nicolae Mărgineanu, 2010), şi autor/editor al mai multor volume despre represiunea comunistă şi sistemul carceral din perioada 1945-1964, mai menţionează CSIC.

Născut în 30 aprilie 1983 la Oradea, Alin Mureşan a fost elev la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", a absolvit Jurnalismul la la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca (2002-2006) şi deţine un masterat în istorie contemporană la Facultatea de Istorie de la Universitatea Bucureşti (2010-2012).

Mureşan este, totodată, angajat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc din 2007 şi preşedinte al Centrului de Studii în Istorie Contemporană din 2012.

Începând din luna mai, proiectul va beneficia de o serie de lansări în Slovenia, Letonia, Polonia şi Germania.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
vai,vai..
..atentie! Vecinul Avramescu Nicu marele revolutionar va reclama din nou la pulitia comunitara!El e revolutionar de Arad,nu iarta nimic!Atentie dlor de la Moskwa!
Postat 24 Aprilie 2014, 11:51 de Nea taticu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON