URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2017, 11:33

O orădeancă a vorbit la ONU despre spaţiile verzi din oraşul ei natal (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O orădeancă, Denisa Stejeran (24 de ani), a reprezentat România la o sesiune specială a Organizaţiei Naţiunilor Unite, dedicată finaliştilor unui concurs internaţional.

Vineri, în sala Adunării Generale de la New York, Denisa a ţinut un discurs de două minute, în limba spaniolă. Asta pentru că a fost repartizată în grupul spaniol, după ce a câştigat concursul internaţional "Many Languages, One World" ("Multe limbi, o singură lume"), organizat de ELS Educational Services, cea mai mare reţea de centre lingvistice universitare, şi United Nations Academic Impact, o iniţiativă ONU pentru conectarea universităţilor cu organizaţia.

Absolventă a Facultăţii de Litere, specializarea Engleză-Franceză, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi cu master în comunicare multilingvă şi multiculturală, Denisa este vorbitoare de engleză, franceză, portugheză şi spaniolă.

În discursul de la ONU, orădeanca a vorbit despre Agenda ONU 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă şi despre necesitatea creării de spaţii verzi în oraşe. Denisa a oferit drept exemplu Oradea, spunând că planurile municipalităţii de aici sunt de a amenaja spaţii verzi la distanţă de maxim 5 minute de orice zonă rezidenţială.

De altfel, subiectul i-a fost foarte accesibil tinerei. Tatăl ei, Mircea Stejeran, este şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice, având în răspundere inclusiv spaţiile verzi din oraş.

La Concursul "Many Languages, One World" au participat, în acest an, peste 6.000 de tineri din 170 de ţări şi din peste 1.950 de universităţi. Ei au fost provocaţi să scrie un eseu despre lume într-una dintre cele şase limbi oficiale ale ONU: arabă, chineză, engleză, franceză, rusă şi spaniolă. Denisa a fost singura tânără din România care a câştigat competiţia.

Cei 60 de finalişti au primit ca premiu o excursie plătită integral, de două săptămâni, la Boston şi New York, cu posibilitatea de a vorbi în sala de şedinţe a Adunării Generale ONU.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON