URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2019, 00:00

Nu rataţi BIHOREANUL tipărit: De Centenarul eliberării Oradiei, o rememorare a evenimentelor care au dus la integrarea oraşului în România Mare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea liberă!

Cu ocazia primului Centenar de la eliberarea Oradiei de sub bolşevismul maghiar şi alipirea oraşului la România Mare se anunţă manifestări de o amploare fără precedent. La 100 de ani de la frământatul aprilie 1919, BIHOREANUL oferă o rememorare a epocii în care Oradea era terorizată de regimul comunist al lui Kun Bela, prin intermediul unui supliment intitulat "Oradea Mare" şi cu informaţii inedite din presa vremii, ce relata în detaliu momentele premergătoare descinderii Armatei Române şi felul în care primarul Rimler Karoly i-a predat în pace generalului Traian Moşoiu cheia oraşului.

Dreptate amară

Verdict final în cazul copilei de 14 ani care a fost "vrăjită" de tânărul pe care-l iubea ca să facă sex cu el şi cu încă 6 amici în cimitirul evreiesc din Valea lui Mihai. După un proces dezbătut în şedinţă nepublică, cei 7 tineri judecaţi pentru act sexual cu o minoră, iar unul şi pentru pornografie infantilă, au fost condamnaţi cu blândeţe de Tribunalul Bihor, care a şi suspendat executarea pedepselor pentru 6 din ei.

Judeţ în pagubă

Judeţul a pierdut un proces de milioane intentat firmei Selina, pentru terenurile fostelor cazărmi pe care aceasta n-a ridicat blocurile promise în vremea preşedintelui Alexandru Kiss. Deşi n-a construit cele 4.000 de locuinţe sociale trâmbiţate în 2006, firma rămâne cu terenurile deoarece, la 4 ani după declanşarea procesului şi după 29 şedinţe de judecată, Tribunalul Bihor a constatat că acţiunea CJ a fost... tardivă.

Norocel la Suzuki

O maşină de teren moştenită de Primărie de la o orădeancă a ajuns în proprietatea familiei directorului adjunct al Direcţiei Patrimoniu, Cristian Popescu. Intrat în proprietatea municipalităţii în vara anului 2017 cu un preţ de 14.500 euro, autoturismul Suzuki 4x4 a fost vândut cu 4.800 euro printr-o licitaţie anunţată în perioada Sărbătorilor.

Haita Raksi

Un cuplu din Salonta îngrijeşte peste 180 de câini abandonaţi, într-un adăpost privat amenajat la marginea oraşului. Din dragoste pentru necuvântătoare, soţii Maria şi Ferenc Raksi trăiesc chiar în mijlocul câinilor, improvizându-şi o locuinţă în incinta adăpostului, ca să fie cât mai aproape de patrupede şi să le poată îngriji.

Turistul şef

Consiliul Judeţean ascunde deplasări pe care preşedintele Pásztor Sándor le face fără a le motiva. Prins de BIHOREANUL că pleacă frecvent în Ungaria şi în Secuime, în delegaţii pe cât de oficiale, pe tot atât de conspirate, Pásztor susţine că nu îşi declară vizitele  "sponsorizate" de gazde, chiar dacă în realitate foloseşte maşina şi şoferul instituţiei.

Lecţia de iertare

Tânăra care a încercat să ardă steagul Ungariei de pe sediul UDMR Bihor a scăpat de acuzaţii. Procuroarea a apreciat că studenta nu a vrut să incite la ură interetnică, nu a distrus drapelul şi nici nu a pus în pericol pe nimeni, e la începutul vieţii, fără antecedente, iar urmările faptelor au o "gravitate redusă", neexistând "interes public în cercetarea" lor.

Sărbătoarea artelor

Nu vă faceţi planuri de plecare pentru mijloc de iunie! Ajuns la ediţia a patra, Festivalul European Music Open se anunţă mai spectaculos ca oricând. În program au fost incluse evenimente de prim rang, între care o expoziţie adusă la Oradea de "Grigorescu" din Taiwan, "Requiemul" lui Mozart interpretat de muzicieni din Viena, teatru cu Marcel Iureş şi Florin Piersic jr. şi un spectacol cu balerini din Slovenia, coordonaţi de un coregraf născut la Beiuş.

Ultima zi

Cum a preluat primarul Rimler Károly conducerea Oradiei de la bolşevicii lui Kun Béla în 19 aprilie 1919, pentru a o preda a doua zi generalului Traian Moşoiu. Ziariştii vremii l-au urmărit pas cu pas pe edil şi au descris ultimele ore ale terorii în oraşul devenit câmp de luptă între "roşiii" bolşevici şi "albii" din vechea administraţie maghiară.

ORADEA MARE:

"Trăiască România Mare!"

Oraşul Oradea marchează 100 de ani de la ruperea de Imperiul Austro-Ungar şi alipirea la România Mare. Din 12 octombrie 1918 şi până în 20 aprilie 1919, Oradea a trecut prin luni grele de suspans, intrigi, violenţe şi chiar o dictatură comunistă, până să devină parte oficială a Regatului României.

Primăvara întregirii

Acum fix 100 de ani, Oradea huruia de sunetele bocancilor soldaţilor români şi de zgomotul tehnicii militare. Pe 20 aprilie 1919, în zi de Paşte, Armata Română intra în premieră în Oradea, ducând integrarea oraşului în România Mare înainte cu un pas.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON