URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2017, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Criminal prins pe Facebook

BIHOREANUL aduce amănunte spectaculoase în cazul uciderii fostului lider PRM din Salonta. Csomos Ferenc, un individ de 28 de ani cu două condamnări penale la activ, l-a omorât cu cruzime pe agentul imobiliar Gheorghe Baciu, iar apoi, fiindcă victima nu avea bani, i-a furat telefonul, fiind descoperit rapid de poliţişti după ce s-a folosit de aparat pentru a-şi face selfie-uri şi pentru a posta... sfaturi de viaţă pe Facebook.

Prădători de stat

Administratorul Comcereal Bihor, Petru Ţiţ Andreescu, a fost trimis în judecată sub acuza că timp de aproape 12 ani s-a "servit" din rezerva naţională de grâu pe care o gestiona. Procurorii susţin că Ţiţ a provocat statului o pagubă de 3,1 milioane euro, devalizând hambarele cu complicitatea şefei Silozului Marghita, Maria Tătar, şi a doi ingineri, Kiraly Iosif şi Leonica Furtos, care au măsluit acte pentru a ascunde furturile.

Moştenitor din pălărie                                                                         

Un urmaş de-a cincea spiţă al proprietarului interbelic lasă Primăria Oradea fără parterul Hotelului Parc, contrar legii ce permite dreptul la succesiune doar rudelor de până la gradul IV. Apărut din senin la aproape un deceniu după ce două din cele 10 spaţii comerciale au fost retrocedate unei arădence care le-a vândut imediat fraţilor Maghiar şi fiului fostului secretar al municipiului, Florian Dacin, un stră-strănepot de soră al fostului proprietar se poate înstăpâni pe restul parterului în baza unui act notarial emis în condiţii dubioase.

Iarna din case

Frigul extrem a făcut ca peste 1.500 de familii din Oradea şi din Sînmartin să dârdâie în locuinţe. Cea mai geroasă iarnă de după 1964 a adus frigul în tramvaie şi şcoli, punând în dificultate societatea Termoficare, ajunsă în imposibilitatea de a furniza căldură în parametri normali pe temperaturi de până la minus 18 grade Celsius.

Judeţ răsculat

Satele din Bihor au fost mutilate de colectivizarea agriculturii pe care regimul comunist a impus-o la scurt timp după brutala sa instalare în România. Confiscarea de către stat a pământurilor şi utilajelor agricole a determinat numeroşi ţărani bihoreni să se alăture grupurilor de rezistenţă anticomunistă, revoltele izbucnite pe Valea Crişului Negru fiind înăbuşite în sânge.

ORADEA NOASTRĂ:

Reciclare... la mai mare!

Statisticile municipalităţii arată că în fiecare lună a anului trecut un orădean a aruncat în pubele şi în containere, în medie, câte 6 kilograme de deşeuri menajere şi 800 grame de deşeuri reciclabile colectate selectiv.

Multe alte materiale care puteau fi valorificate au fost însă aruncate de-a valma cu resturile menajere şi doar o parte a fost recuperată la staţia de sortare din Episcopia. Datele Primăriei mai indică, de asemenea, că orădenii aproape au triplat cantitatea de deşeuri electrice şi electronice trimise la revalorificat. Semn că au învăţat ceva mai mult din lecţia reciclării, dar şi că mai au de aprofundat...

Taxă pentru nereciclare

În prima şedinţă din anul 2017, Consiliul Local Oradea a trebuit să ia o decizie neplăcută, dar necesară: majorarea tarifelor serviciului de salubritate. Începând din acest an, fiecare primărie din ţară trebuie să achite Administraţiei Fondului de Mediu (AFM) câte 80 lei pentru fiecare tonă de deşeuri depusă la halde, altfel spus pentru deşeurile care nu sunt reciclate. Concluzia? Dacă vor să plătească mai puţin, orădenii trebuie să colecteze materialele ce pot fi refolosite separat de gunoiul menajer.

Anul tramvaielor

Sistemul de transport în comun din Oradea, ale cărui tramvaie şi autobuze parcurg anual milioane de kilometri, în peste 260.000 de curse, urmează să fie extins. Lucrările vor începe anul acesta, spune directorul OTL, Csuzi Istvan, cu amenajarea unei noi linii de tramvai, prima după 1989. În plus, alături de companii specializate, societatea lucrează la modernizarea unui tramvai Tatra vechi de peste 30 de ani. Dacă rezultatul va fi mulţumitor, în următorii ani OTL îşi va "upgrada" aproape tot parcul, astfel încât orădenii să poată călători cât mai confortabil.

Vedeta TV Mihaela Tatu: "Cine a venit o dată în Oradea, va reveni cu siguranţă"

Toată România o ştie pe Mihaela Tatu de la emisiunile de televiziune pe care le-a găzduit ani buni. În ultimii patru ani, vedeta a lăsat în urmă Capitala aglomerată şi s-a mutat în mica urbe de pe Crişul Repede, despre care până atunci nu ştia decât puţinele ştiri care ajungeau în ziarele bucureştene. Acum, a ajuns să cunoască Oradea foarte bine şi spune hotărâtă că iubeşte oraşul, se simte "foarte orădeancă" şi aici se simte acasă. Cum s-ar spune, parafrazând titlul vechii ei emisiuni: de trei ori orădeancă...

TIMP LIBER
Pub-urile noastre toate

Unde distracţie nu e, nimic nu e! Acesta ar putea fi sloganul pub-urilor şi al cluburilor din Oradea care încearcă să-şi adune la sfârşit de săptămână cât mai mulţi clienţi. Misiunea nu este deloc uşoară, drept dovadă unul dintre cele mai populare cluburi din ultimii ani, Bali, şi-a închis porţile. Petrecăreţii care preferă muzica electronică şi şi-au păstrat preferinţele s-au reorientat spre localuri mai noi, precum The Pipe şi Hangar, în timp ce fanii muzicii rock, alternative şi underground se bucură de tot mai multe concerte în Moszkva Caffe şi Urban Place.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON