URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2017, 16:20

Noul director al Filarmonicii din Oradea, Meleg Vilmos, spune că instituţia va fi "mai prezentă" în viaţa comunităţii

Noul director al Filarmonicii din Oradea, Meleg Vilmos, spune că instituţia va fi 'mai prezentă' în viaţa comunităţii Meleg Vilmos (stânga), noul director al Filarmonicii de Stat Oradea, şi Vasile Foica (dreapta), directorul artistic al instituţiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul director al Filarmonicii de Stat Oradea, Meleg Vilmos, a susţinut, joi, o conferinţă de presă, alături de directorul artistic al instituţiei, Vasile Foica, în care a anunţat că îşi propune diversificarea concertelor date de muzicienii orădeni.

Viziune (mai) nouă

"Am dori să lărgim oferta noastră culturală, să ieşim mai mult din instituţie, să fim mai prezenţi în viaţa culturală a Oradiei şi judeţului Bihor. De asemenea, ne dorim să aducem la concertele noastre educative şi copii din alte localităţi ale judeţului", a spus UDMR-istul Meleg Vilmos, actor, care a câştigat în luna iunie concursul pentru funcţia de director al Filarmonicii.

Întrebat de BIHOREANUL, dacă acestei idei i-au fost transmise de şefii Consiliului Judeţean, acesta a recunoscut că este aşa, dar a adăugat că ar fi încercat o revitalizare a activităţii oricum. După cum se ştie, în urmă cu câteva luni, vicepreşedintele CJ Bihor, Traian Bodea, a criticat Filarmonica de Stat că nu are o activitate bogată şi, mai ales, că nu iese să susţină concerte în aer liber pentru orădeni şi turişti.

Legat de tema din urmă, Meleg Vilmos a precizat că este deschis unor iniţiative serioase de concerte în aer liber, dar fără a compromite actul artistic. "Avem programate două acţiuni în afara instituţiei pentru anul acesta. Una, la care vom trimite un ansamblu de suflători, este pe 1 octombrie în Băile 1 Mai, în cadrul proiectului "Cântă Pădurea", în care Consiliul Judeţean este partener. Cealaltă am programat-o pe 17 decembrie la Biserica Greco-Catolică din Vintere, la invitaţia preotului de acolo, unde va merge un ansamblu cameral", l-a completat directorul artistic Vasile Foica.

Debut cu "Rapsodia română"

În stagiunea 2017-2018, au fost programate 38 de concerte simfonice, din care 7 cu participarea corului, şi încă 5 camerale. Deschiderea stagiunii va fi făcută pe 21 septembrie, ora 19, cu un concert condus de unul dintre cei doi dirijori permanenţi ai Filarmonicii, Romeo Rîmbu. În program au fost alese "Rapsodia română nr. 1" în La major, Concert pentru pian şi orchestră în la minor, de E. Grieg şi "Tablouri dintr-o expoziţie", de M. Musorgski – M. Ravel.

În conferinţa de joi, directorul artistic al Filarmonicii, Vasile Foica, a prezentat şi câteva dintre concertele inedite ale acestei stagiuni.

Pe 10 octombrie, Filarmonica va da un concert aniversar dedicat compozitorului Eugen Doga la împlinirea vârstei de 80 de ani, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova, Ministerul Culturii din Republica Moldova şi CJ Bihor. "Vor fi prezentate cele mai cunoscute lucrări, în prezenţa compozitorului. De altfel, Eugen Doga va şi cânta la pian în concert", a precizat Foica.

Tango la Filarmonică

În proiectul de lărgire a ariei genurilor muzicale prezentate de Filarmonică şi de apropiere faţă de public, organizatorii au inclus, pe 26 octombrie, un concert dedicat iubirii, intitulat "Chanson D’Amour". "Vor fi fel de fel de piese, inclusiv arii din musicaluri, legate de această temă", a spus Foica. De asemenea, pe 1 martie 2018, la Filarmonică se va da un concert intitulat "Tangou Simfonic", cu invitaţi din Argentina, între care solista Analia Selis.

Şi în această stagiune, Filarmonica îşi propune organizarea unei seri de operă, precum şi a cel puţin două seri de concerte cu muzică de film.

Între dirijorii care vor veni la Oradea se numără Sabin Pautza, Mihail Agafiţa, Theo Wolters (Olanda), Ladislau Rooth (Israel), Ilarion Ionescu-Galaţi şi Tiberiu Soare. În Sala Enescu Bartok vor cânta şi soliştii Horia Mihail (pian), Cristina Scarlat (voce, Republica Moldova), Carol Vitez (vioară, Germania), Brigitta Kele (soprană, Oradea), Gabriel Croitoru (vioară) şi Roman Kim (vioară, Germania).

Merită precizat şi că, pentru a creşte veniturile Filarmonicii şi în contextul unui program mai bogat decât anii trecuţi, noul director al instituţiei, Meleg Vilmos, a decis să mărească preţurile biletelor şi abonamentelor. Biletele vor costa între 15 şi 35 de lei, în funcţie de locul în sală, faţă de 10 - 25 lei până acum, iar abonamentele între 250 şi 450 lei faţă de 200 - 400 lei până acum. Elevii şi studenţii îşi vor putea cumpăra în continuare bilete la preţul de 10 lei, respectiv abonamente la 200 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON