URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2014, 16:31

Noi măsuri de economii la Universitate: niciun post în plus faţă de anul trecut şi este interzisă depăşirea deficitului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Universitatea din Oradea a fost adoptat în această săptămână un nou set de măsuri pentru echilibrarea financiară. În şedinţa Senatului universitar de luni, la propunerea conducerii executive, s-au aprobat mai multe propuneri menite să mai adune bani în vistieria instituţiei.

Astfel, este obligatoriu ca, la întocmirea statelor de funcţii pentru anul universitar 2014-2015, facultăţile să respecte numărul de posturi didactice pe care le au în prezent. Altfel spus, nu au voie să aibă anul viitor nici măcar cu un post în plus faţă de acest an.

Obligatoriu pentru facultăţi este şi să se străduiască să-şi reducă deficitul financiar. Conform deciziei conducerii Universităţii, "nu se admite deficit mai mare decât cel realizat la data de 30 septembrie 2013". Ce se va întâmpla dacă această cerinţă nu se respectă, decizia nu mai spune însă.

Tot o măsură de eficientizare economică a fost şi hotărârea de a creştere a numărului de studenţi dintr-o grupă. Astfel, la programele de studii de licenţă unice dintr-un domeniu se pot înfiinţa grupe doar cu minim 20 de studenţi, în timp ce la cele care nu sunt singulare, numărul minim de studenţi este de 25. La studii de licenţă, la programele unice de domeniu grupele pot avea minim 15 studenţi, iar în cazul în care există mai multe programe în domeniu, numărul este minim 20.

În aceeaşi şedinţă de luni, conducerea executivă a Universităţii le-a prezentat senatorilor situaţia financiară a instituţiei, la data de 31 martie 2014. Astfel, conform raportului, la această dată Universitatea avea, la activitatea de bază (adică finanţarea de la Minister şi banii din taxele studenţilor), un deficit de 1,4 milioane lei, şi avea împrumutată în proiecte europene suma de 16,2 milioane lei. La aceeaşi dată, Universitatea datora furnizorilor 593.000 de lei, iar salariile neplătite din proiecte erau în sumă de 30.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
nu
Trandafir: nu acopera! Proiectele sunt facute pentru salarii! Tu vezi ceva in urma proiectelor? Hai sa zicem cladirea PractiPass, dar cam atat! Cica fac proiecte pentru practica, investii si nu se vede nimic in urma proiectelor decat sume importante in declaratii de avere si cateva mese de protocol! Universitatea are blocate in proiecte 18 milioane, pe care nici nu le va recupera pentru ca e partea de finatarea a beneficarului!
Postat 02 Iunie 2014, 08:40 de barney
interesant
Nu scrie aici cat are de PRIMIT din proiectele alea europene? Se acopera macar imprumutul plus dobanda?
Postat 01 Iunie 2014, 18:36 de domnul Trandafir
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON