URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2010, 15:35

Muzică japoneză şi picturi pacifiste gigantice la Filarmonică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joi, 25 martie, de la ora 19, melomanii orădeni se pot bucura de un concert deosebit al Orchestrei Filarmonicii, care va cânta alături de soprana japoneză Junko Morioka şi de dirijorul american Donald Appert.

Concertul va cuprinde interpretarea în primă audiţie pentru publicul orădean a uverturii „Nara variations", inspirată din ritualurile japoneze şi compusă de Appert, care se află pentru a doua oară în Oradea. „Mă bucur că mă aflu din nou aici şi că împreună cu orchestra vom cânta tocmai o compoziţie a mea", a spus Donald Appert, miercuri, într-o conferinţă desfăşurată la sediul Filarmonicii.

soprana japoneza.jpgConcertul de joi o aduce în faţa publicului orădean şi pe soprana Junko Morioka, care va interpreta două piese ale conaţionalilor săi, A. Nakata şi R. Taki. „Sunt fericită că mă aflu aici şi că pot să cânt în România piese japoneze", a declarat soprana.

Spectacolul cuprinde şi o arie din Gaetano Donizetti, plus aria a IV-a din Traviata, de Giuseppe Verdi. O altă piesă care va fi interpretată este London Symphony, de R. Vaughn-Williams, o compoziţie importantă a literaturii muzicale engleză.

Delegaţia americano-japoneză este condusă de românul Ciprian Marinescu, violonist la Filarmonica din Osaka, iar printre oaspeţi se numără şi Abe Toshifumi, profesor la Universitatea de Arte din Osaka, autorul, în urmă cu 15 ani, al proiectului „Kids' Guernica", în cadrul căruia copii din 44 de ţări au realizat picturi pe tema păcii, la dimensiuni de 8 metri lăţime şi 3 lungime.

Patru dintre picturi, inclusiv cea realizată de elevii clasei a XI-a de la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza din Bucureşti, vor fi expuse la Filarmonică în ziua concertului.

A doua zi după acest spectacol, vineri, de la ora 18.30, Corul Filarmonicii va susţine un concert A Cappella la Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae. Acesta va cuprinde, printre altele, opere de Brahms şi Schubert.

Duminică, de la ora 19, la Filarmonică va avea loc Gala de Operă şi Operetă, susţinută de studenţii Facultăţii de Muzică din Oradea şi de invitaţi de la Conservatorul din Debrecen.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON