URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2017, 15:28

Ministerul Sănătăţii cumpără un accelerator de particule de 4 milioane euro pentru Centrul Oncologic. Ce priorităţi are Bihorul în medicină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor au anunţat, joi, că, aşa cum a promis ministrul Florian Bodog, Ministerul Sănătăţii va cumpăra un accelerator nuclear de particule de ultimă generaţie, în valoare de 4 milioane euro fără TVA, care va ajunge la Centrul Oncologic din Oradea, licitaţia urmând să fie lansată în curând.

De asemenea, au fost anunţate proiectele strategice pe medicină din Bihor, pentru care autorităţile vor să atragă fonduri transfrontaliere, între care o serie de aparate de telemedicină şi echipamente pentru spitalele orădene şi din judeţ.

Accelerator pe credit

Inclus iniţial ca prioritate în proiectul strategic pe medicină al judeţului Bihor, care urmează să fie depus pe fonduri nerambursabile RO-HU 2014-2020, acceleratorul de particule performant cerut la Centrul Oncologic din cadrul Spitalului Municipal Oradea va fi achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, cu ajutorul unui credit de la Banca Mondială.

"Astfel, acceleratorul nuclear nu va veni peste doi ani (n.r. – cum s-ar fi întâmplat probabil prin proiectul RO-HU), ci este trecut pe fila de plan a Ministerului. A venit deja o comisie de la Viena să verifice condiţiile de instalare a acestuia şi s-a hotărât că se poate aduce la Oradea un astfel de accelerator nuclear. Avem decizia Ministerului şi urmează ca acesta să lanseze licitaţia pentru cumpărarea acestui aparat", a spus vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, într-o conferinţă de presă.

Centrul Oncologic din Oradea are acum un singur accelerator de particule, achiziţionat pe fonduri nerambursabile, de Primărie. "Am discutat cu medici şi cu reprezentanţii Spitalului Municipal şi au cerut un aparat de ultimă performanţă. Cel existent a costat circa 1,9 milioane euro, acesta este dublu", a precizat preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor.

Strategie de 9 milioane euro

În aceeaşi conferinţă de presă, Pasztor a enumerat lista finală a priorităţilor din Proiectul Strategic al judeţului Bihor pe Medicină, pe fonduri nerambursabile RO-HU, al mai multor parteneri locali, lider fiind Consiliul Judeţean.

Proiectul este împărţit în mai multe capitole, rezultate în urma unor discuţii şi negocieri cu autorităţile locale şi spitalele din Oradea şi judeţ. Valoarea totală, după scoaterea acceleratorului de particule de pe listă, este de 9.009.000 euro, din care 500.000 pentru partenerii maghiari. Preşedintele Consiliului Judeţean a trecut, joi, proiectele în revistă, precizând şi partenerii locali ai fiecăruia, care vor beneficia de investiţii şi vor suporta co-finanţarea de 2%.

Astfel, la capitolul "Medicină de urgenţă şi intervenţie" sunt propuse proiectele "Constituire şi dotare două puncte de prim-ajutor în zonele Padiş şi Stâna de Vale", în valoare de 500.000 euro, partener fiind Salvamont-Salvaspeo, şi "Echipament de căutare, salvare sau dispecerat 112", tot în valoare de 500.000 euro, în parteneriat cu ISU Crişana.

Accent pe telemedicină

Cele mai multe proiecte au fost incluse în capitolul "Telemedicină şi medicină de urgenţă Bihor". Acestea vizează dotarea unităţilor medicale din Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd cu aparate radiologice digitale şi de permanenţă, 650.000 euro, partener Consiliul Judeţean Bihor, respectiv cu aparate de ecografie performante pentru centrele de permanenţă, 250.000 euro, partener tot CJ Bihor.

De asemenea, se doreşte achiziţionarea şi punerea în funcţiune a unui sistem de telemedicină performant. Proiectele pentru acesta sunt: kituri de telemedicină cu centrul la Oradea (Spitalul Judeţean) şi în mai multe terminale (Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd), 180.000 euro; Servere telemedicină, 480.000 euro; Sistem PAX (aferent serverelor), 500.000 euro; aplicaţie gestionare aparate, 52.000 euro; conexiune, instalare, mentenanţă 24 luni pentru sistem, 200.000 euro, pentru toate acestea partener fiind Primăria Oradea.

Tot în colaborare cu municipalitatea au fost incluse şi alte proiecte în strategia pe medicină, şi anume dotarea Spitalului Judeţean cu 10 paturi speciale de ATI, în valoare de 90.000 euro, respectiv cumpărarea unui aparat CT de urgenţă în valoare de 360.000 euro.

Bani "mutaţi" la Muzeu

La capitolul "Oncologie" din acest plan au rămas pe listă trei proiecte, toate în colaborare cu Primăria Oradea, şi anume achiziţionarea unui angiograf şi aparat pentru chemoembolizare în valoare de 700.000 euro, a unui aparat CT simulare de 450.000 euro şi a unui alt aparat specific oncologiei în valoare de 350.000 euro.

În planul strategic, la un alt capitol, a fost inclusă înfiinţarea unui Centru de formare continuă şi de abilităţi practice în domeniul sănătăţii la Universitatea din Oradea, care este şi partener în proiect, valoarea acestuia fiind de 1,2 milioane euro. Tuturor acestora se adaugă costuri de resurse umane, respectiv de conştientizare şi publicitate în proiect de 400.000 euro.

Trebuie precizat că, iniţial, proiectul strategic al judeţului a fost estimat la 13 milioane euro, însă cum acceleratorul va fi achiziţionat din alte surse, cei 4 milioane de euro vor fi "mutaţi", după cum a anunţat Pasztor, într-un proiect de dotare cu mobilier special şi echipamente a etajelor doi şi trei din noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor de pe strada Armatei Române. Proiectul va fi depus ca unul strategic pe cultură tot prin programul RO-HU 2014-2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Licitații, licitații..
Spe ca acea licitație să fie mai transparentă decît cea care ne-a adus turbina GE cea care se tot oprește, la CET. Zvonurile zic că s-ar fi putut face o instalație excepțională marca Siemens la sfert de preț.
Postat 12 Mai 2017, 18:17 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON