URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2017, 12:38

Lenea încurcă reciclarea! Ignoranţa şi comoditatea, principalele motive pentru care orădenii de la bloc nu colectează selectiv deşeurile

Lenea încurcă reciclarea! Ignoranţa şi comoditatea, principalele motive pentru care orădenii de la bloc nu colectează selectiv deşeurile TOT MAI SCUMP. Dacă nu vor colecta selectiv deşeurile, orădenii vor simţi pe propriile buzunare că gunoiul costă. Asta pentru că Primăria este obligată prin lege ca anul acesta să înregistreze cu 15% mai puţin gunoi decât anul trecut, obiectiv ce poate fi îndeplinit numai dacă deşeurile reciclabile sunt aruncate în containerele galbene
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Obligaţie instituită prin lege, colectarea selectivă a deşeurilor este încă o necunoscută pentru mulţi orădeni. O recunosc chiar preşedinţii asociaţiilor de proprietari din oraş, care spun că, deşi pun afişe în scările blocurilor şi le explică vecinilor că trebuie să-şi separe deşeurile în fracţie umedă (nereciclabilă, gunoi menajer) şi fracţie uscată (materiale revalorificabile), mulţi dintre aceştia ignoră mesajul. Fie pentru că nu au înţeles importanţa reciclării, fie pentru că nu vor...

Facilităţi la scară

Colectarea selectivă a deşeurilor, o obligaţie instituită în regulamentul de salubrizare al Oradiei pentru toţi locuitorii oraşului, presupune că fiecare orădean trebuie să adune încă din propria locuinţă deşeurile în două părţi. Resturile menajere, care nu pot fi reciclate (fracţia umedă) trebuie aruncate în pubelele şi containerele cu capace negre, în timp ce deşeurile reciclabile (pet-uri, cartoane, hârtii, doze de metal, cutii de conserve sau de lapte, sticle şi alte obiecte similare) formează fracţia uscată, care trebuie să ajungă în recipientele de culoare galbenă.

Pentru ca orădenii să recicleze, operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, le-a oferit tuturor, gratuit, containerele sau sacii necesari fracţiei uscate, a instituit pentru colectarea acesteia trasee distincte de cele pentru colectarea gunoiului menajer, şi - detaliu foarte important - nu taxează colectarea şi transportul reciclabilelor. În plus, firma a demarat, pe propria cheltuială, un program de închidere a tuturor ţarcurilor din oraş cu cartele electronice, similare celor pentru accesul în scările de bloc.

Cale lungă

Totuşi, numeroşi orădeni care locuiesc la bloc nu respectă încă simpla regulă. O dovedesc chiar containerele din cartierele de blocuri: cele dedicate fracţiei uscate se umplu, în cazul fericit, doar pe jumătate, în timp ce recipientele pentru resturi menajere conţin inclusiv pet-uri şi metale.

Niciun şef de asociaţie de proprietari nu recunoaşte franc că vecinii lui nu colectează selectiv, de teamă să nu atragă controale ale Poliţiei Locale, asociaţiile prinse că aruncă deşeurile de-a valma riscând amenzi de 1.000 lei.

Totuşi, unii administratori admit că este destul loc de mai bine. „Încă mai avem mult până să devenim cetăţeni responsabili”, spune Elena Mercea, administratoarea asociaţiei Transilvaniei 6. Deşi le-a spus adesea vecinilor că riscă amenzi usturătoare şi a lipit afişe în scările de bloc, femeia găseşte frecvent gunoaie aruncate la întâmplare, ba chiar şi abandonate, cu saci cu tot, lângă ţarcuri.

Greu de atins

Radu Brejea, preşedintele Asociaţiei Toreador OradeaRadu Brejea (foto), preşedintele Asociaţiei Toreador (strada Aleea Zidarilor nr. 1), recunoaşte şi el că în blocurile de care răspunde se adună prea puţine deşeuri reciclabile. „Există comoditate multă, dar mai este şi un alt motiv întemeiat: avem incinte prea mici, în care containerele sunt înghesuite şi accesul la ele este dificil”, spune bărbatul, care a cerut Primăriei să amenajeze ţarcuri mai mari, dar fără succes. „Cetăţenii mai conştiincioşi folosesc acele containere tip clopot”, spune Brejea.

O problemă cu incintele au şi locatarii de pe strada Podului. Deşi sunt divizaţi în mai multe asociaţii, ei folosesc acelaşi ţarc. „Oamenii au vrut locuri de parcare, n-a rămas spaţiu pentru incinte mai multe, aşa că avem una singură, mare, folosită de patru asociaţii. E greu să stabilim cine aruncă deşeurile corect şi cine nu”, spune administratorul Cristian Ile.

Mihaela Doroghi, preşedinta Asociaţiei Dacia 114, recunoaşte în schimb că de doi ani se străduieşte să-şi convingă vecinii să-şi trimită deşeurile la reciclat. „Când vorbesc cu ei, oamenii spun „da, da”, da, dar tot nu sortează. În apartamente adună toate deşeurile la un loc”, zice femeia. Speră, totuşi, că oamenii îşi vor schimba prostul obicei când ţarcul lor va fi închis cu cartelă, cum încă nu e. Măcar de frica amenzilor, dacă nu din alt motiv...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON