URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2013, 14:18

La fel ca Ponta: În calitate de deputat, Rovana Plumb s-ar putea opune proiectului Roşia Montană, pe care l-a promovat ca ministru al Mediului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vreme ce în ţară şi inclusiv în Bihor oamenii protestează împotriva exploatării Roşiai Montane, Rovana Plumb a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Oradea, că avea "datoria şi responsabilitatea" să propună Guvernului Ponta un nou acord pentru Roşia Montană, care este mai bun decât cel precedent din punct de vedere economic şi al protecţiei mediului.

"Ca ministru al Mediului şi schimbărilor climatice am avut datoria şi responsabilitatea să introducem în noul proiect noi standarde de mediu în aşa fel încât prin implementarea lor să asigurăm o protecţie a mediului mai bună", a spus Rovana Plumb.

Întrebată, însă, dacă la fel ca şi premierul Victor Ponta, în Parlament va vota împotriva proiectului de lege, ministrul Mediului a afirmat că nu poate vota "ca persoană fizică" şi îşi va exprima opţiunea în urma consultării alegătorilor săi. "În ce priveşte decizia, decizia nu poate fi a unui singur om, eu sunt în Parlament nu ca persoană fizică, ci trimisă de un număr de cetăţeni din colegiul 2 Dâmboviţa, cu care voi avea o discuţie şi, în funcţie de mandatul pe care aceştia mi-l vor da, îmi voi da şi votul în Parlament", a spus ministrul şi deputatul Rovana Plumb.

Mai sănătos...

Ministrul Mediului a participat sâmbătă dimineaţă la o întâlnire cu primarii din judeţul Bihor, după care a susţinut o conferinţă de presă în cursul căreia a afirmat că proiectul de lege promovat în Parlament de Guvernul din care face parte este net superior proiectelor guvernelor precedente, atât din perspectiva protecţiei mediului, cât şi a beneficiilor economice ale statului român.

"Vorbim despre un nou proiect, la care am lucrat ca ministru alături de echipa guvernamentală. Proiectul din perioada anterioară nu corespundea din punct de vedere al standardelor de mediu şi al intereselor naţionale. Am gândit un nou proiect pentru a obţine un acord care să corespundă tuturor cerinţelor de mediu europene şi internaţionale. Practic, prin acest nou proiect am preluat toate standardele de mediu şi am respectat toate cerinţele legislaţiei de mediu europene şi internaţionale pentru a nu avea un impact de mediu negativ", a spus Plumb.

... şi mai bănos

În privinţa beneficiilor economice pe care le-ar putea avea statul român în urma exploatrării de la Roşia Montană, ministrul Mediului a susţinut că, prin negocieri, a obţinut de la compania titulară a proiectului, dublarea garanţiilor în caz de "accident ecologic, pentru protejarea biodiversităţii, reducerea la o treime a riscului de poluare cu cianuri".

"Am ridicat de la 76 de milioane de dolari la 146 milioane dolari cuantumul garanţiilor de mediu, care vor acoperi închiderea şi reabilitarea minelor, a instalaţiilor de deşeuri şi monitorizarea post-închidere", a spus ministrul.

Ca-n Vest

Plumb a afirmat că "din punct de vedere al Ministerului Mediului, am făcut ceva ce nu s-a luat în calcul până acum", şi anume "am adus în noul proiect cea mai nouă şi modernă tehnologie", după modelul unor state ca Italia, Spania, Finlanda şi Suedia.

De asemenea, ministrul Mediului a arătat că "am avut curajul de a duce în faţa cetăţenilor, prin dezbaterile care vor avea loc în Parlamentul României, acest proiect deosebit de important, care - ca şi celălalt proiect, privind gazele de şist - concură la independenţa energetică a României".

Fără gaze de şist în Bihor

Rovana Plumb a precizat că în ce priveşte gazele de şist, în prezent autorităţile de mediu au avizat în Dobrogea "doar prospecţiuni", iar în Vaslui "doar explorare", cu asigurarea că "toate standardele de mediu vor fi respectate, iar Garda de Mediu va supraveghea toate operaţiunile".

În final, referindu-se la judeţul Bihor, unde anul acesta au avut loc mai multe manifestaţii publice împotriva exploatării gazelor de şist, inclusiv în staţiunea Băile Felix, Rovana Plumb a susţinut că în această zonă "nu există nici un fel de acord pentru explorarea sau exploatarea gazelor de şist".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON