URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2009, 09:25

Jurnal de criminal

Jurnal de criminal DEBUTANT. Răzvan Coloja (foto) a absolvit Facultatea de Litere şi cea de Informatică din cadrul Universităţii Oradea. Autorul romanului "Fabrica de furnici" a cochetat şi cu jurnalismul de specialitate, fiind redactor la mai multe reviste de informatică, precum Connect, MyLinux şi MyComputer
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cât de "deraiat" poţi fi ca, după o zi de muncă, odată ajuns acasă, să te arunci într-o conversaţie cu fantasma femeii ideale, dar pe care ai omorât-o fiindcă te-a complexat?

Este scenariul imaginat de un orădean de 30 de ani care a vrut să ilustreze astfel limitele frustrărilor omeneşti. Răzvan Coloja şi-a lansat romanul de debut, "Fabrica cu furnici", vinerea trecută, iar intriga e, pe cât de şocantă, pe atât de incitantă.

Durere scrisă

Răzvan Coloja a început să scrie acum câţiva ani, după ce viaţa l-a trecut printr-o experienţă dureroasă. Nu vrea să relateze despre asta, dar spune, în schimb, că scrisul îl eliberează. "Pentru mine scrisul e plăcerea de a da frâu liber frustrărilor. Te ajută să-ţi exprimi furia, iar eu am început să scriu notiţe ba la locul de muncă, ba noaptea", povesteşte tânărul. Aşa s-au strâns cele 128 de pagini pe care le-a cuprins într-o poveste - "Fabrica de furnici".

Mini-romanul său de debut reprezintă monologul unui programator de calculatoare enervat, plictisit şi frustrat de societatea în care trăieşte. El vede oamenii ca pe nişte furnici şi nu crede în alte valori decât în muzică şi lectură. Aşa ajunge să ucidă femeile de care se simte atras şi care în acelaşi timp îl intrigă, iar ca să scape de remuşcări, bărbatul îşi creează o altă realitate şi trăieşte într-o psihoză continuă.

Gina, "o rochie care ascultă" - cum o caracterizează autorul - e una dintre victimele programatorului frustrat. Fantasma ei îi ţine de urât în fiecare seară bărbatului când se întoarce de la lucru, gata să-i asculte temerile, frustrările şi anxietatea. "În carte, Gina întruchipează idealul feminin, care întruneşte caracteristicile mai multor persoane pe care le-am cunoscut", explică Răzvan.

Fabrica de idei

Au trecut patru ani până când gândurile lui au ajuns sub tipar, turnate în forma unui roman postmodernist. Vinerea trecută, la librăria Gutenberg, tânărul şi-a lansat cartea scoasă de editura "Vremea" în câteva sute de exemplare. Iar volumul a fost apreciat de profesorul universitar Dan H. Popescu şi de lectorul Marius Miheţ, invitaţi să vorbească la eveniment. ""Fabrica de furnici" intră în genul romanului cult "American Psicho"", a spus lectorul universitar Marius Miheţ, precizând că debutul lui Răzvan este nu doar reuşit, ci promiţător. De altfel, şi editura Curtea Veche s-a arătat interesată să re-editeze cartea la începutul anului viitor.

Iar pentru că s-a obişnuit să se exprime prin proză, Răzvan s-a apucat să scrie un nou roman. "Nu vreau să-i divulg încă povestea", spune autorul. Poate pentru că refugiul său, la fel ca cel al personajului din "Fabrica de furnici", este într-o realitate paralelă, dar creativă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON