URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2010, 16:20

Începe prima sesiune de restanţe ţinută în februarie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul universitar 2009-2010 este primul în care studenţii pot alege să îşi dea examenele restante şi în alte perioade decât în sesiunea de toamnă. Senatul Universităţii Oradea a stabilit că după vacanţa dintre cele două semestre, în perioada 15-20 februarie, studenţii îşi pot susţine examenele încă o dată.

În această sesiune pot fi susţinute examinări pentru restanţele din anii anteriori şi sesiunea tocmai încheiată. În schimb, examenele de măriri de note se susţin doar pentru materiile studiate în semestrul încheiat.

Cornel Antal, rectorul Universităţii Oradea, a explicat miercuri într-o conferinţă de presă că prima reexaminare se face gratuit. „Studenţii au dreptul să îşi susţină exemenele restante şi măririle de note de două ori. O dată în sesiune şi încă o dată în cea de restanţe, fără a plăti. Dacă nu promovează, trebuie să se reînscrie la materia respectivă în anul următor", a spus rectorul Antal.

Merită menţionat faptul că deşi, la nivelul Universităţii, examinările pentru măriri de note sunt gratuite, facultăţile au dreptul să perceapă o taxă, dacă acest lucru este hotărât de Consiliul de Administraţie al facultăţii. Spre exemplu, la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării studenţii care doresc să fie reexaminaţi pentru a obţine o notă mai mare trebuie să achite la Contabilitatea Universităţii suma de 10 euro.

Următoarea sesiune de restanţe şi mărire de note este programată pentru 20-26 iunie, după sesiunea de vară.

Rectorul Cornel Antal a mai anunţat că cinci facultăţi au solicitat Senatului Universităţii aprobarea unor comisii pentru sesiunea de restanţe a examenelor de finalizare a studiilor, adică de licenţă şi masterat. Aceasta a fost programată pentru lunile februarie şi martie.

Astfel, Facultatea de Arhitectură şi Construcţii, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Facultatea de Inginerie Electronică şi Tehnologie e Informaţiei, Facultatea de inginerie Managerială şi Tehnică şi Facultatea de Ştiinţe Politice şi ale Comunicării şi-au programat sesiunea de restanţe a examenelor de licenţă pe parcursul lunii februarie. „Facultăţile acestea au fost mai harnice, dar între timp, au depus şi altele. Fiecare facultate îşi stabileşte perioada exactă în care studenţii îşi pot susţine licenţa sau masteratul încă o dată", a explicat Antal.

Cei care se află la a doua examinare vor plăti o rată de 500 de lei noi, indiferent dacă au fost şcolarizaţi la cu sau fără taxă. La prima susţinere a examenului de licenţă sau masterat, studenţii nu trebuie să plătească nicio taxă. „Conform unei hotărâri a Senatului Universităţii, s-a stabilit că prima dată, susţinerea examenului de finalizare a studiilor este gratuit. Excepţie fac doar patru specializări care nu au acreditare", a completat Olimpia Popoviciu, purtătorul de cuvânt al Universităţii din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON