URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2017, 18:20

Incendiu într-un bloc din Ioşia: Doi copii s-au jucat cu focul şi au aprins un balcon (FOTO / VIDEO)

Incendiu, sâmbătă, într-un apartament de bloc de pe strada Meşteşugarilor din cartierul orădean Ioşia. Doi fraţi, cu vârste de 6 şi 8 ani, s-au jucat cu focul, provocând un incendiu şi intoxicarea cu fum a unchiului lor.

Evenimentul s-a produs în jurul prânzului, când unchiul celor doi, un tânăr de aproximativ 19 ani care avea grijă de ei, a ieşit pentru câteva momente, până la un ABC din zonă.

La un moment dat, se pare că cel mai mare dintre copii a dat foc unei haine, pe balcon, iar flăcările s-au extins. Din fericire, unchiul lor s-a întors la timp şi a reuşit să îi scoată pe amândoi din casă la timp.

Două echipaje de stingere a incendiilor ale ISU au stins focul într-un timp destul de scurt, reuşind să oprească propagarea la întregul apartament.

Pagubele nu sunt însemnate, arzând două comode şi un scaun, dar micuţii s-au ales cu o sperietură zdravănă. Unchiul lor, însă, a avut nevoie şi de îngrijri medicale.

"Echipajul de Terapie Intensivă al SMURD a acordat primul ajutor tânărului, însă nu a fost nevoie de transportarea acestuia la spital. Cauza probabilă a evenimentului este jocul copiilor cu focul", a declarat BIHOREANULUI căpitanul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.


Pompierii bihoreni le recomandă părinţilor şi bunicilor să aibă mare grijă la ceea ce fac copiii,  învăţându-i să nu se joace cu chibriturile, să fie vigilenţi, dar şi mai multe măsuri de urmat pentru situaţiile critice.

Citiţi mai jos sfaturile pompierilor bihoreni:

Învăţaţi copilul să:

- nu se joace cu chibriturile, brichetele sau alte surse de aprindere;
- se salveze în caz de incendiu sau alt pericol;
- anunţe la 112 orice situaţie care îi pune viaţa în pericol.

Pentru siguranţa copilului dumneavoastră:

- păstraţi chibriturile, brichetele şi alte surse de foc în locuri în care nu are acces;
- înlăturaţi orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-i cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lui;
- nu îl lăsaţi singur în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcţiune;
- odată cu creşterea, învăţaţi-l cum să utilizeze sursele de aprindere şi să se comporte în situaţii de pericol.

Învăţaţi copilul următoarele reguli ce îi pot salva viaţa în situaţii critice:

- dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuinţa şi să anunţe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;
- dacă nu poate părăsi locuinţa, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la 112 (numărul unic pentru urgenţe) şi să anunţe evenimentul precizând adresa, precum şi faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră şi să strige după ajutor;
- să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuinţă;
- dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol şi să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;
- atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâş pentru a evita inhalarea acestuia.

Instalaţii electrice:

- Eliminaţi orice posibilitate de acces la componentele instalaţiilor electrice, precum prize, tablouri electrice etc;
- Supravegheaţi-i permanent în timp ce folosesc jucării care sunt alimentate direct de la reţea. Este preferabil să cumpăraţi jucării electrice alimentate cu baterii sau de la un transformator cu tensiunea de 12 V;
- Supravegheaţi permanent aparatele electrice sub tensiune şi nu le lăsaţi la îndemâna acestora;
- Nu le permiteţi să folosească aparatele electrice de uz casnic (fier de călcat, reşouri, radiatoare etc.) şi nu le lăsaţi la îndemâna obiecte conductoare ce pot fi introduse în priză;
- Verificaţi periodic jucăriile electrice.

Mijloace de încălzire
- Nu aşezaţi pătuţurile copiilor în imediata vecinătate a sobelor cu sau fără acumulare de căldură;
- Nu lăsaţi copiii să aprindă focul sau să se joace la elementele instalaţiilor de încălzire; supravegheaţi-i pe timpul zilei, atunci când sunt funcţionale sobele;
- Nu lăsaţi copiii să se joace în apropierea aparatelor de încălzit sau preparat hrană;
- Nu permiteţi copiilor să se joace cu focul;
- Nu încuiaţi copiii în casă cu focul aprins în sobă.

Foc deschis

- Nu lăsaţi la îndemână chibrituri, brichete şi alte mijloace de aprindere;
- Nu lăsaţi focul deschis nesupravegheat; nu îi lăsaţi să se joace cu focul;
- Nu le permiteţi accesul, nesupravegheaţi, în depozitele de furaje, şuri, poduri, magazii, grajduri cu mijloace care pot produce incendii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON