URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2017, 14:53

Heliportul Spitalului Judeţean din Oradea, certificat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specialiştii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea vor putea salva mai multe vieţi din simplul motiv că pacienţii în stare foarte gravă vor ajunge mai repede pe mesele de operaţii.

BIHOREANUL a aflat că heliportul amenajat pe acoperişul spitalului în primăvara anului trecut a fost certificat de Autoritatea Aeronautică Civilă din România şi, prin urmare, poate fi utilizat pentru transportul pacienţilor pe timp de zi şi de noapte, chiar şi în condiţii meteo dificile, spitalul orădean devenind astfel primul din ţară dotat cu o asemenea facilitate.

„Certificatul emis de Autoritatea Aeronautică este actul prin care, practic, am primit permisiunea de a folosi heliportul”, a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, managerul Spitalului, dr. Gheorghe Carp.

„Prezentul certificat atestă că Heliportul SMURD 2 BH, administrat de Spitalul Clinic Judeţean Oradea, îndeplineşte cerinţele de autorizare prevăzute de legislaţia aeronautică aplicabilă şi declarate în Manualul Aerodromului”, se arată în actul de autorizare emis de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română în cursul zilei de luni, 20 martie.

Construcţia heliportului a fost încheiată pe 17 octombrie 2015, la cinci ani după iniţierea unui proiect în acest scop de către dr Hadrian Borcea, şeful UPU SMURD Bihor, cu finanţare de la Fundaţia Rompetrol, care a contribuit cu primii 20.000 euro din contravaloarea totală, de 1,4 milioane lei, dar şi de la alte companii, între care Holcim.

Autorizarea heliportului a întârziat din mai 2016 deoarece Autoritatea Aeronautică Civilă Română a cerut Spitalului Judeţean să completeze dotările cu încă o instalaţie specială pentru stingerea incendiilor, să mărească spaţiul de siguranţă de la marginile acestuia şi să elaboreze un aşa numit Manual al Aerodromului, ce include regulile de operare, spitalul folosind acest interval de timp şi pentru a instala un sistem de balizaj care să permită operarea pe timp de noapte şi în condiţii meteo nefavorabile.

Anul trecut, în preajma campaniei pentru alegerile locale, pe Facebook au fost lansate, inclusiv de către unii politicieni, zvonuri conform cărora banii cheltuiţi pentru heliport ar fi fost risipiţi fără folos, deoarece din cauza suprafeţei prea mici a acestuia elicopterele ar fi fost împinse la pământ de curenţii de aer generaţi de elice şi întorşi din zidurile spitalului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Mulțumim Rompetrol!
Mulțumim Rompetrol! Fără investițiile celor de KMGI nu cred că aveam așa ceva la Oradea.
Postat 24 Martie 2017, 12:10 de AlexZ
Am totusi o singura intrebare
unde mama dracului sunt acum aia care ne explicau doct, ca acest helioport nu o sa primeasca veci autorizarea?
Postat 22 Martie 2017, 10:13 de User anonimizat
On Air
E clar, traim momente istorice ale aviatiei .
Postat 21 Martie 2017, 17:03 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON