URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2014, 14:30

Hărţile hazardului: ABA Crişuri a delimitat zonele inundabile ale Bihorului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În cadrul unui proiect demarat în decembrie 2010 şi finanţat cu fonduri europene, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a realizat hărţile de hazard la inundaţii pentru întreg bazinul hidrografi al Crişurilor. Astfel, specialiştii hidrografici ştiu acum care sunt arealele din zona râurilor Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb ce pot fi inundate.

Pentru a face aceste hărţi, hidrologii au făcut mai multe zboruri cu avionul şi cu elicopterul, în urma cărora au obţinut modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente. "Pentru a urmări debitele cursurilor de apă, au fost realizate lucrări de modelare hidrologică pe întreg bazinul hidrografic, în timp ce, pentru cele patru cursuri principale de apă s-au făcut şi modelări hidraulice prin care se poate urmări zona inundabilă", se arată într-o informare transmisă de ABA Crişuri.

Pe lângă zboruri, hidrologii au făcut şi lucrări în teren, adică ridicări topografice convenţionale, care s-au concretizat în hărţi în format GIS, adică geospaţial. Studiile s-au întins în total pe o lungime de 1.601 km, din care 649 km pe râurile principale şi 952 pe afluenţii acestora.

"Pe baza acestor informaţii, hărţile de hazard la inundaţii indică cu exactitate zonele inundabile. Acest proiect vine în beneficiul a 127 de localităţi din bazinul hidrografic Crişuri. Din suprafaţa totală a bazinului hidrografic, aproximativ 1500 km² reprezintă suprafaţă potenţial inundabilă", a precizat Dumitru Voloşeniuc, şeful ABA Crişuri.

În Bihor, cele mai multe zone inundabile sunt pe râul Crişul Negru şi afluenţii acestuia, cum ar fi pe raza comunelor Tulca şi Cărpinet ori a oraşelor Ştei şi Vaşăcu. Probleme sunt, însă, şi pe Crişul Repede, în zona Aleşdului, ori pe Barcău, în zona Balc-Chişlaz.

ABA Crişuri a pus hărţile de hazard la dispoziţia consiliilor judeţene din Bihor, Arad, Cluj, Hunedoara, Satu Mare şi Sălaj, care ar trebui să le transmită mai departe primăriilor vizate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Apele Corupte
Toata propaganda asta cu inundatiile se face de catre institutia mega-corupta Apele Romane cu un scop foarte precis. Aceasta institutie foloseste apele doar ca pretext si paravan. De fapt scopul acestei institutii este sa furnizeze bani publici pentru mafia transpartidica a firmelor politrucilor si ale sponsorilor lor. Fac propaganda asta ca sa aiba pretext pentru regularizari. Regularizarile le fac firmele care trebuie, ii costa de zece ori mai putin decat incaseaza si nimeni nu va comente despre calitatea lucrarilor pentru ca sunt niste lucrari ce nu folosesc nimanui, doar fac rau naturii. Oricum receptia lucrarilor o face statul in stat Apele Romane. In lumea civilizata s-a inteles demult ca impotriva inundatiilor se lupta prin impaduriri, prin lasarea unor spatii mari de lunca inundabila, ce actioneaza ca un burete la viituri si prin interzicerea constructiilor in zonele inundabile. Iar malurile se pot consolida mai ecologic, estetic si ieftin prin plantare de arini, dar atunci cu ce mai umfla firmele situatiile de lucrari? Mergeti sa vedeti cum au mutilat fara sens valea Crisului Mic!
Postat 11 Aprilie 2014, 16:59 de Calin
Proiecte vechi făcute pe LEI, convertite mai nou pe EURO !?!
Aşa se fură "profesionist" banii europeni care sunt şi banii noştri ... luând hărţile vechi făcute în anii '80 şi actualizate prin anii '90, convertite din format desenat şi scris, aşa cum se făceau în acele vremuri pe hârtie de calc, în noile formate digitale DGW, TXT, etc, ca să fie în ritm cu noile vremuri europene !?! După care ieşim la rampă să ne lăudăm că avem hărţi ... doar că sunt deja depăşite din punct de vedere al informaţiilor de bază !?! Nu degeaba circulă în perioada asta preelectorală un nou site la modă care face victime prin PNL ... CTRL+ALT+DEL sau < > că tot aia e !?!
Postat 02 Februarie 2014, 19:30 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON