URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2016, 09:59

Fostul șef al Finanțelor Bihor, Ioan Lascău, eliberat condiţionat de Judecătoria Oradea. DNA contestă decizia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul şef al Finanţelor Bihor, Ioan Lascău, ar putea fi eliberat condiţionat. Judecătoria Oradea a admis, marţi, propunerea făcută de Comisia Penitenciarului Oradea pentru eliberarea condiţionată a fostului finanţist, înainte ca acesta să îşi ispăşească în întregime pedeapsa de 7 ani de închisoare la care a fost condamnat în 2014, pentru fapte de corupţie, şi pe care acesta o execută la Oradea.

Reprezentanţii Comisiei de propuneri pentru libertate condiţionată din cadrul Penitenciarului au invocat articole din Legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, indicând faptul că Lascău a executat o mare parte din pedeapsă, dar şi că acesta a prestat muncă remunerată, a participat la cursuri educative şi nu a avut abateri disciplinare.

Interesant este însă că, în timp ce solicitarea făcută pentru eliberarea lui Lascău, înregistrată la Judecătoria Oradea pe 17 iunie, a şi fost soluţionată marţi, de un complet al instanţei, o cerere similară, venită în aceeaşi zi din partea unui alt deţinut, Cătălin Crăciun, a primit termen de judecată abia pentru luna septembrie.

Cert e că soluţia dată de instanţă în cazul lui Lascău nu este definitivă, ea fiind contestată deja de procurorii DNA Oradea, astfel că verdictul final va fi dat de Tribunalul Bihor.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Ioan Lascău a fost condamnat la închisoare cu executare în două dosare de corupţie, ambele instrumentate de DNA. Prima pedeapsă, de 3 ani de închisoare cu executare, i-a fost dictată în martie 2013, pentru operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu, luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, participaţie improprie la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi bancrută frauduloasă.

Concret, lui Lascău i s-a reproşat că, în anul 2003, i-ar fi pretins lui Jan Podilă, administratorul hotelului President, să-i plătească contravaloarea unor materiale de construcţie şi a unor foloase de aproape 400 milioane de lei vechi pentru a-i aproba, în regim de urgenţă, cererile de rambursare, precum şi pentru a nu fi controlat.

De asemenea, Lascău a fost acuzat că s-ar fi folosit de funcţie pentru a cumpăra şi vinde speculativ un spaţiu comercial, cu 10 miliarde de lei vechi, şi că l-ar fi determinat pe pe administratorul Antol Oil, Ranyak Ambro-Zoltan, să emită o chitanţă falsă într-un dosar de lichidare judiciară a societăţii.

Aşa cum BIHOREANUL relata la acea vreme, în loc să se prezinte la penitenciar, Lascău, care atunci era consilier judeţean al PPDD, s-a făcut nevăzut, aşa că o zi mai târziu era trecut, ca fugar, pe lista persoanelor urmărite internaţional. Pe 20 mai 2013, fostul finanţist a fost reţinut în Phoenix, SUA, de agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI), fiind ulterior extrădat.

Apoi, în ianuarie 2014, finanţistul a încasat alţi 7 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care era acuzat că, în calitate de director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, a pretins 18,5 miliarde de lei vechi de la reprezentanţii firmei Repcon, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, în vederea decontării preferenţiale a unor plăţi restante în valoare de aproximativ 185 miliarde de lei vechi, pentru lucrări efectuate de societatea orădeană în beneficiul Administraţiei Naţionale Apele Române.

Pe 25 aprilie, la solicitarea lui Lascău, Tribunalul Bihor a dispus contopirea celor două pedepse aplicate, urmând ca fostul finanţist să o execute doar pe cea mai mare, şi anume 7 ani de închisoare cu executare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON