URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2014, 16:07

FMF Oradea va avea centru de cercetare la Şimleul Silvaniei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La sugestia Ministerului Educaţiei, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea a preluat în structura sa Centrul de Cercetări şi Asistenţă Medicală din Şimleul Silvaniei. Acest centru a fost desfiinţat în 2011, din lipsă de fonduri, şi a continuat să funcţioneze în subordinea Spitalului Orăşenesc Şimleul Silvaniei.

"În prezent, activitatea de cercetare ştiinţifică cuplată cu asistenţa medicală este îngreunată de condiţiile bugetare", a precizat secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Tudor Prisecaru, în adresa remisă Senatului Universităţii din Oradea. Prisecaru a cerut, astfel, ca forul legislativ al Universităţii să-şi dea acordul ca centrul să funcţioneze de acum înainte ca structură a FMF Oradea, iar în şedinţa care a avut loc luni, Senatul a acceptat, prin vot, această propunere.

Astfel, potrivit decanului FMF Oradea, Florian Bodog, centrul se reînfiinţează acum ca o structură a FMF Oradea, păstrându-şi însă angajaţii pe care i-a avut şi până în 2011, cu toţii angajaţi şi la Spitalul Orăşenesc Şimleul Silvaniei. Întrebat de BIHOREANUL cine va finanţa centrul, Bodog a spus că în mod cert nu Facultatea de Medicină. "Nu cunosc cine va finanţa centrul, dar cred că se va autofinanţa din proiectele de cercetare", a declarat, miercuri, decanul.

Bodog a mai spus că asocierea se justifică, dat fiind că universitarii orădeni au mai făcut cercetări în centrul din judeţul Sălaj. "Acest centru a fost condus de profesorul Puşcaş (n.r. Ioan Puşcaş), care este conducător de doctorat la noi şi, de-a lungul anilor, au existat lucrări comune de cercetare între centru şi facultate", a spus Bodog.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Gerontocercetarea
Ce cercetare sa faci cu o relicva de peste 90 de ani? Ce realizari a avut centryl " de cercetare" din Simleu ani in sir cat a functionar in afara de faptul ca a fost un stabilimwnr bugetofag?
Postat 31 Octombrie 2014, 19:40 de dr. besinutza
cercetare?
CERECETARE?????MA APICA RISUL.SA L PUNA SEF PE ROMANUL SEF ACOLO SA I INVETE CUM SE FACE CERCETAREA.100 EURO EXAMENUL.SAU PE HOZAN .SA LE EXPLICE CUM SE FURA UN DOCTORAT.HA HA .SAU POATE FACE BODOG CERCETARE???????????SINTETI DE RIS
Postat 31 Octombrie 2014, 13:32 de ADRIAN
cand?
cand au facut cercetare cei de la FMF???? 450 de cadre cu 10 articole in 5 ani...
Postat 29 Octombrie 2014, 18:07 de s
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON