URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2015, 12:40

Fiare de neclintit: Patronii depozitelor de fier vechi se opun mutării acestora în afara oraşului

Fiare de neclintit: Patronii depozitelor de fier vechi se opun mutării acestora în afara oraşului NOI DE-AICEA NU PLECĂM! Din cele 17 depozite de fier vechi notificate de Poliţia Locală să se mute la periferie, s-au conformat doar nouă. Patronii celorlalte zic că sunt decişi să rămână pe loc orice-ar fi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Depozitele de fier vechi din Oradea au avut răgaz până pe 14 noiembrie să părăsească zonele rezidenţiale şi să se mute la periferie, cum impune o Hotărâre a Consiliului Local adoptată în primăvară. Sunt vizate de decizie 17 astfel de centre, dar numai nouă dintre ele au şi acceptat să plece. Restul fie trag de timp, fie au început un război cu municipalitatea.

Depozitele "furăciunilor"

În mai 2014, aleşii orădenilor au decis să interzică funcţionarea centrelor de colectare şi valorificare a materialelor refolosibile în zonele rezidenţiale şi comerciale şi la o distanţă mai mică de 50 de metri de aceste zone. Astfel, toate depozitele ar trebui să funcţioneze exclusiv în zonele industriale ale oraşului, departe de ochii localnicilor şi ai turiştilor.

Decizia a fost luată la propunerea primarului Ilie Bolojan, convins că în aceste centre ajung doar obiecte furate. Suspiciunea i-a fost întărită de agenţii Poliţiei Locale, care au primit tot mai multe sesizări de la orădeni rămaşi chiar şi fără mânere la uşi şi porţi. "Nu este vorba de valori mari, dar e deranjant să mergi acasă şi să constaţi că nici nu poţi deschide uşa", explica astă-primăvară primarul Bolojan.

La mâna judecătorilor

De altfel, hoţii şutesc cam tot ce pot vinde acestor centre: lacătele ţarcurilor cu pubele, ba chiar şi PET-urile şi cartoanele colectate selectiv de orădeni! Prin oraş pot fi văzuţi zilnic oameni ai străzii cărând saci uriaşi cu flacoane, pentru a-şi aduna câţiva lei. Problema e că, deşi aceste deşeuri ajung la reciclare, ele nu mai sunt colectate în sistemul de salubritate municipal, deci nu pot fi cuprinse în raportarea pe care oraşul o face anual către instituţiile de mediu, pentru a confirma că a reciclat măcar 15% din deşeurile produse, aşa cum impune legea.

"Până acum, 17 depozite au fost somate să respecte Hotărârea Consiliului Local. Nouă s-au conformat", precizează purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Monica Ambro. Celelalte opt depozite fie au cerut păsuiri, fie au atacat în instanţă notificarea şi aşteaptă decizia judecătorilor. Printre acestea se numără inclusiv depozitul de pe strada Barcăului, unde municipalitatea avea în plan amenajarea unui parc, dar pentru care, după cum se vede, va trebui să mai aştepte, la fel ca toţi orădenii din zonă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DISPARITIA lor !!!!!
Este vital pentru sanatatea orasului disparitia acestor centre de traffic de hotii !! Tot ce e "fer" se rupe, se fura se casapeste de tiganii navalitori din trenurile de tip "personal" ce vin in oras din tot judetul. Cum ai uitat ceva din "fer" in gradina fara gard de 3 metrii se fura si se vinde in aceste centre mafihoate!!!
Postat 08 Ianuarie 2015, 21:48 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON