URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2016, 14:01

"Disecţia luminii" sau memoria războiului: Expoziţie inedită în Cetate, semnată de artistul Remus Ilisie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sub titlul şi ideea "Disecţia luminii" a fost vernisată, vineri, expoziţia artistului plastic Remus Ilisie. Absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale a Universităţii din Oradea, dar şi a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Remus Ilisie este atât artist plastic, cât şi cineast. Este atât un admirator al frumuseţilor prezentului, cât şi al realităţilor trecutului, pe care le îmbină armonios. Este surdo-mut, dar această condiţie nu i-a frânt niciodată visul de a-i bucura pe cei din jur cu arta pe care o produce, ba chiar l-a stimulat şi mai mult.

Expoziţia deschisă la Cetatea Oradea, în Corpul M, lângă poarta de est, cuprinde lucrări de pictură realizate de Remus Ilisie şi obiecte militare descoperite la fostul tancodrom şi lăsate în voia sorţii de militarii plecaţi. Totuşi, compoziţia nu are ca temă războiul, ci mai degrabă ceea ce învăţăm din memoria războiului. Subiecţii expoziţiei nu sunt obiectele expuse, ci simbolistica lor, truda pe care o perpetuează.

"Ideea acestui proiect mi-a venit în momentul în care am simţit că-mi lipsesc bunicii, că aş fi vrut să-mi povestească despre viaţa lor, că aş fi vrut să ştiu cum au trăit", a mărturisit autorul, prin vocea surorii sale, Luminiţa. "Cred că un mod de a-i respecta pe cei acum atât de bătrâni este de a nu uita trecutul, acel trecut în care războiul purta haine verzi", a mai transmis Remus Ilisie.

Curatorul expoziţiei este lectorul universitar Constantin Costea, doctor în arte plastice, care a precizat, legat de însemnătatea acestei expoziţii, că "viaţa şi moartea devin surori infirmiere în lucrările autorului (…) şi îşi asumă originalitatea datorită subsidiarului original şi existenţial al autorului". "Disecţia luminii este o speculaţie pur artistică", a spus Costea.

La final, participanţii au fost invitaţi să ia un cub de zahăr sau o ţigară. Motivaţia ţine de faptul că, în anii celui de-al doilea Război Mondial, prizonierii din lagărele sovietice au reuşit să supravieţuiască schimbând ţigările pe care le aveau pentru cuburi de zahăr.

Expoziţia va rămâne deschisă pentru câteva săptămâni, urmând a fi inclusă în activităţile din săptămâna Şcoala Altfel.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON