URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2016, 10:11

Descoperă Oradea! Locuitorii şi turiştii primesc cafea şi îngheţată dacă vizitează 3 obiective din oraş şi pot face turul oraşului cu un tramvai de epocă

Descoperă Oradea! Locuitorii şi turiştii primesc cafea şi îngheţată dacă vizitează 3 obiective din oraş şi pot face turul oraşului cu un tramvai de epocă PLIMBARE VIENEZĂ. După o restaurare conform schiţelor originale, tramvaiul fabricat în 1928 a fost pus în circulaţie la finalul săptămânii trecute, unul dintre vagoanele acestuia fiind decorat cu imagini de epocă din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Că sunt turişti ajunşi în vacanţă în Oradea ori localnici care caută să îşi redescopere oraşul, cu toţii sunt invitaţi - începând din august - să profite de pachete promoţionale şi de o nouă atracţie turistică.

Doritorii pot face un tur pe la Turnul Primăriei, Casa Darvas - La Roche şi Sinagoga Zion plătind doar 10 lei, preţ în care organizatorii au inclus şi trataţii precum un glob de îngheţată şi o cafea. Pentru cei care vor să descopere mai mult decât zona centrală, OTL a pus în funcţiune şi un tramvai de epocă, fabricat în 1928 la Viena, care duce călătorii într-un tur nostalgic...

Oradea la pachet

În încercarea de a promova cât mai bine cele trei obiective turistice din Oradea pe care le administrează, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor a conceput un pachet promoţional atractiv pentru vizitatori. Aceştia sunt invitaţi să urce cele 250 de trepte ale Turnului Primăriei pentru a descoperi o panoramă încântătoare, să vadă cum arată din interior Sinagoga Zion (str. Independenţei), construită în 1878 şi recent reabilitată pe bani europeni, şi să descopere frumuseţi Art Nouveau în Casa Darvas - La Roche (str. Iosif Vulcan), una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului, construită în anii 1909-1912, tot turul costând doar 10 lei.

În aceiaşi bani, gazdele oferă şi nişte mici surprize. Mai exact, cu biletul promoţional cumpărat, turiştii primesc un glob de îngheţată de la cofetăria Bacio Dolce, a cărei terasă e amenajată în curtea Sinagogii, precum şi o cafea la mica terasă Loisir, deschisă de curând în curtea Casei Darvas - La Roche. Pachetul promoţional este valabil timp de două luni, până la finalul lunii septembrie.

Terasa Loisir (foto) este provizorie, fiind deschisă de Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor în colaborare cu restaurantul Queens tocmai pentru a face turiştii să zăbovească privind detaliile impresionante ale Casei Darvas - La Roche, care ar urma să devină muzeul Art Nouveau al oraşului, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană la care lucrează municipalitatea. Terasa e deschisă de marţea până duminica între orele 12 şi 19.

Plimbare ca-n Viena

Tot pentru cei care vor să descopere Oradea, dar şi să simtă atmosfera interbelică, OTL a pus în funcţiune, weekend-ul trecut, un tramvai de epocă, model Siemens K2, realizat în Viena în 1928, care a circulat prin capitala Austriei până în anii ’70. Directorul OTL, Csuzi Istvan, spune că tramvaie similare, deşi nu chiar acelaşi model, au bătut străzile Oradiei o bună perioadă de timp.

Tramvaiul cu două vagoane a fost donat societăţii orădene de transport în comun de către Wiener Linier, societatea similară din Viena. Fiind însă folosit multă vreme ca un soi de birou în muzeul Liniilor Vieneze, vagonul-motor a trebuit complet restaurat, prin schimbarea interiorului din lemn, montarea unor băncuţe şi scaune din acelaşi material, a unor corzi de susţinere din piele, precum şi prin vopsirea lui în roşu, conform schiţelor originale. În cel de-al doilea vagon, OTL a pus mai multe tablouri cu imagini din Oradea începutului de secolul trecut.

Cu tramvaiul de epocă se va circula în regim de cursă specială, în fiecare sâmbătă şi duminică, biletele putând fi achiziţionate din Autogara Nufărul, punct de unde va porni turul pe traseul Centrul Civic - Magheru - Gară - Olosig - Decebal - Piaţa Unirii şi înapoi spre Nufărul.

"Marea minune"

Tramvaiul are menirea să marcheze şi aniversarea a 110 ani de transport electrificat în Oradea. De altfel, pe biletul special apare un fragment dintr-un articol de presă spumos, care înregistra prima cursă a unui tramvai electric în Oradea: "S-a întâmplat marea minune, incredibilul senzaţional, care a făcut să fiarbă sângele domol al orădeanului. Orădeanul mai degrabă ar fi putut fi convins că, începând din 6 martie 1906, Crişul va curge invers decât că va porni tramvaiul. Cu toate acestea el a pornit, fără posibilitate de tăgadă".

Preţul unei curse este de 8 lei pentru adulţi, respectiv 4 lei pentru copii. Cei interesaţi pot să obţină informaţii despre turul tramvaiului de epocă la numărul 0359.434.507. În cazul în care nu se vor ocupa locurile de la cap de linie, garnitura va opri în unele puncte pe traseu pentru a prelua călători, care-şi vor putea cumpăra biletul direct de la o controloare îmbrăcată, la fel ca vatmanul, în uniformă veche.

Odată aşezaţi, pasagerii primesc un catalog cu descrieri ale obiectivelor pe care le ating în turul lor, precum depoul de tramvaie Salca (dat în folosinţă în 1978), Piaţa Cetăţii, locul în care a funcţionat primul depou al oraşului (1906-1975), Gara Centrală, Şirul Canonicilor şi Primăria. Broşura cuprinde informaţii şi despre alte obiective din oraş, pe care, însă, curioşii le pot descoperi la pas...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON