URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2017, 12:45

Demografic, Bihorul a început prost anul: sporul natural negativ s-a dublat în prima lună din 2017 faţă de ianuarie 2016

Datele înregistrate în prima lună a anului curent în judeţul Bihor se înscrie în tendinţa continuă de declin demografic manifestată în întreaga ţară de peste două decenii, dar sporul natural negativ a devenit dublu în ianuarie 2017 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, relevă cel mai recent buletin statitistic dat publictăţii de către Direcţia de Statistică a judeţului în cursul zilei de marţi.

Potrivit acestuia, în ianuarie 2017 numărul născuţilor vii în Bihor a fost de 435, faţă de 468 în ianuarie 2016, în timp ce numărul deceselor a fost în prima lună a acestui an de 797 faţă de 625 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Ca urmare, dacă în ianuarie 2016 sporul natural a fost de – 157, în ianuarie 2017 diferenţa între numărul naşterilor şi cel al deceselor a crescut la – 362.

Pe de altă parte, datele statistice indică în prezent un efectiv al salariaţilor în Bihor de 169.378 persoane, din care 3.254 în agricultură, silvicultură şi pescuit, 74.194 persoane angajate în industrie şi construcţii, respectiv 91.930 în servicii.

În ce priveşte câştigul salarial net în ianuarie 2017, media în Bihor a fost de 1.773 lei, cel mai mult câştigând în medie salariaţii din agricultură, silvicultură şi pescuit (1.854 lei), urmaţi de cei din servicii (1.824 lei) şi de cei din industrie şi construcţii (1.709 lei).

În ianuarie 2017, rata şomajului a fost de 3% în Bihor (8.155 persoane), în rândul bărbaţilor fiind de 3,5% (5.087 şomeri), iar în rândul femeilor de 2,4% (3.068 persoane).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O oposibila explicatie o dau cei de la Times New Roman
Familia tradiţională e în pericol? Româncele au şi explicaţia. Sute de mii de femei se plâng că nu mai pot să facă trei copii, cum ar fi normal, pentru că fiecare trebuie să muncească din greu ca să plătească taxe şi impozite, să întreţină câte 3 pensionari şi să crească 2 colonei şi un popă, cât ne revine în medie pe cap de locuitor.Româncele condamnă cinismul arhiereilor Bisericii Ortodoxe, care le recomandă să facă minim 3 copii, din care unul pentru biserică: “Nu ajunge că întreţinem un preot, un ţârcomnic, un clopotar şi un gropar de fiecare persoană, din bani publici? Şi că lor le tot cresc salariile, că sunt de la stat, dar noi trebuie să muncim la privat, sau să ne cărăm din ţară?” Pe lângă grija părinţilor, femeile românce mai trebuie să plătească pentru încă 3 pensionari, pentru zeci de mii de asistaţi social şi fel de fel de alte lepre, şi asta doar pentru că ele au ghinionul de a fi printre puţinii români care au rămas în ţară şi nu sunt nişte putori, nici nu suportă ideea de a trăi ca paraziţii din pomeni electorale cum fac milioane de români.
Postat 29 Martie 2017, 13:09 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON