URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2016, 13:20

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea I: Evită lucrurile uşoare!

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea I: Evită lucrurile uşoare! foto: www.rivaliq.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coeficientul de inteligenţă preocupă multă lume în ultimele decenii. De la cercetătorul care analizează corelaţia dintre memoria de lucru şi IQ şi până la omul de rând care doreşte să devină mai inteligent, problema creşterii IQ-ului apare tot mai des în medii care variază, de la discuţii de bar, până la workshop-uri în psihologie.

În această serie voi analiza cinci factori care influenţează creşterea coeficientului de inteligenţă şi modul în care te poţi folosi de ei. Primul, despre care voi vorbi în acest articol, este unul simplu, dar care necesită o oarecare doză de ambiţie: evită lucrurile uşoare!

Tindem să simplificăm activităţile la care luăm parte, să minimizăm aportul nostru la ele. E mult mai eficient - de exemplu - să iei autobuzul ca să ajungi din punctul A în punctul B decât să parcurgi distanţa pe jos. E mult mai simplu să scoţi telefonul din buzunar şi să deschizi aplicaţia de calcul pentru a vedea cât face 67 x 3 decât să faci operaţia din cap. Problema este însă că, ajungând să depinzi de calculator pentru a face operaţii matematice, deşi îţi uşurezi sarcina, devine din ce în ce mai greu să faci aceleaşi operaţii mental. Evitând să apuci drumul lung spre casă şi optând pentru calea mai scurtă eşti privat de tot ceea ce ai fi putut învăţa petrecând mai mult timp pe cărarea bătătorită.

Aşa cum alegând un hamburger gata preparat în locul unei mese pe care trebuie să o găteşti vreme de o oră ajunge în cele din urmă să îşi spună cuvântul asupra greutăţii tale, la fel, faptul că faci lucrurile mai uşor din punct de vedere cognitiv duce la un deficit care va fi greu de combătut. Alegând calea uşoară, creierul nu va fi antrenat, nu va fi nevoit să depună efort. Apelând la un informatician pentru a-ţi conecta imprimanta la laptop în loc să te documentezi singur cum să realizezi acest lucru te privează de un calup de informaţii şi de activitatea neuronală asociată asimilării lui.

Dacă ţi se cere să realizezi un proiect de orice fel nu te mulţumi cu strictul necesar. Nu juca jocuri pe calculator pe cea mai uşoară setare, evită să urmăreşti filmul în loc să citeşti cartea, luptă-te cu textul în engleză în loc să parcurgi traducerea în română.

Dacă în loc să iei liftul urci cele patru etaje pe scări, muşchii gambelor se vor dezvolta mai bine cu timpul, chit că ajungi mai târziu la uşa apartamentului şi o faci asudând. Acelaşi lucru este valabil şi când vine vorba de intelect: cu cât alegi calea mai dificilă în rezolvarea unei probleme, cu atât sinapsele vor fi mai active şi neuronii vor forma noi conexiuni.

Este mult mai eficient să-l întrebi pe un cunoscător de germană cum se traduce un anumit cuvânt decât să apuci dicţionarul şi să-l cauţi singur. Dar informaţia survenită în prima instanţă va avea şanse mai mici să fie reţinută pe termen lung pe când cea pentru care am depus efort se va cimenta mai bine în memorie şi - mai mult - va pune în mişcare şi alte procese precum atenţia, logica, concentrarea, libera asociere ori imaginaţia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON