URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2010, 14:16

Cum poate fi declarată o lege neconstituţională

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În România, orice cetăţean poate solicita şi obţine încetarea efectelor unei legi, în măsura în care aceasta ar fi contrară principiilor consacrate de Constituţie.

Unica autoritate care statuează asupra conformităţii oricărei legi cu Constituţia este Curtea Constituţională. Trebuie precizat însă că această instituţie nu poate fi sesizată direct de orice cetăţean nemulţumit de prevederile unei legi, ci numai de către o instanţă care judecă un proces în care legea care se susţine că ar fi neconstituţională ar avea aplicabilitate.

Pe de altă parte, obiectul sesizării Curţii poate fi doar constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe a Guvernului (care, aşa cum am arătat săptămâna trecută, are valoarea juridică a unei legi). Ca atare, actele normative cu forţa juridică inferioară legii (spre exemplu hotărârile de guvern, ordinele miniştrilor, hotărârile consiliilor locale, dispoziţiile primarilor, etc) nu pot face obiectul controlului de constituţionalitate.

Pentru sesizarea Curţii, este necesar ca prevederea din legislaţie considerată neconstituţională să poată influenţa soluţia unui proces.

Partea care consideră dispoziţia legală aplicabilă în proces contrară Constituţiei, va trebui să invoce o excepţie de neconstituţionalitate în care să indice motivele pentru care susţine acest lucru.

Dacă va aprecia că textul legal criticat are legătură cu soluţionarea cauzei, instanţa de judecată are obligaţia de a sesiza Curtea Constituţională. Aceasta va soluţiona problema neconstituţionalităţii cu aplicarea dispoziţiilor generale de procedură, fiind citate toate părţile din proces, putând fie să respingă excepţia, fie să o admită şi să declare neconstituţionale prevederile legale contestate.

Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial, dacă în acest interval Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON