URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2018, 18:41

Cu urna, în cartiere şi fabrici: Orădenii vor putea vota proiectele preferate la bugetarea participativă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De săptămâna viitoare, reprezentanţii Primăriei orădene vor "plimba" urna prin oraş. Pentru a decide proiectele câştigătoare la bugetarea participativă, vor avea loc 10 scrutine de vot pe străzile urbei şi tot atâtea la cele mai mari fabrici din oraş.

"Vom organiza 10 întâlniri în cartierele orădene, pentru a prezenta proiectele depuse la bugetarea participativă şi încă 10 la primii 10 angajatori din Oradea", a declarat viceprimarul Florin Birta, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Calendarul exact al întâlnirilor urmează să fie anunţat de Primărie. Cert este că vor putea vota proiectele dorite doar cei care au buletin de Oradea.

42 de proiecte au fost înscrise în bugetarea participativă, din care doar zece vor fi implementate. După votul online, în fruntea clasamentului este proiectul parcului etnografic depus de Liceul Onisifor Ghibu, care a întrunit 2.310 voturi, secondat de un proiect al Şcolii Generale Bălcescu pentru dotarea cu laptopuri şi tablete interactive (1.450 voturi), "bronzul" revenind Liceului Lucian Blaga, care a propus construirea unei săli multifuncţionale pentru sport şi evenimente şcolare.

Jumătatea de sus a topului e completată de propunerile consilierilor locali UDMR Pető Dalma Csilla şi Kecse Gabriella, pentru reabilitarea Pieţei Tineretului, cunoscută şi sub denumirea Templom Tér (1.146 voturi), şi a Casei de Cultură din Podgoria (991). Succesul celor cinci proiecte s-a datorat, evident, reţelelor mari de susţinători, formate din apropiaţi ai elevilor şi profesorilor din şcoli, respectiv din membri şi simpatizanţi ai UDMR.

La mare distanţă, lista proiectelor fără votanţi "dedicaţi" este deschisă de modernizarea accesului la Grădina Zoologică (715 voturi), reabilitarea Ştrandului Ioşia (692), extinderea promenadei de pe malul Crişului din Silvaş până în strada Făcliei (673), amenajarea unui loc de joacă pentru copiii cu dizabilităţi în Parcul Ioşia (501) şi amenajarea unei piste din tartan pentru alergători în Parcul Salca (418).

Lista finală a proiectelor eligibile va fi întocmită pe baza mediei aritmetice între voturile date online şi cele ce vor fi puse fizic în urnă de populaţia din cartiere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON