URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2009, 18:18

Contestarea procesului-verbal contravenţional

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În măsura în care apreciem că un proces-verbal prin care am fost amendaţi este nelegal, trebuie să formulăm o plângere împotriva acestuia. Plângerea se adresează judecătoriei în raza de competenţă a căreia s-a întocmit procesul-verbal contestat în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia - adică de la data la care am semnat de primire sau de la data poştei - data la care am ridicat plicul de la poştă.

Plângerea va trebui să cuprindă numele, prenumele şi domiciliul persoanei care o face (atenţie! numai persoana amendată poate face plângere), indicarea procesului-verbal atacat (serie şi număr), datele de identificare ale instituţiei agentului constatator (de exemplu IPJ Bihor cu sediul în...) precum şi motivele de nelegalitate ale procesului-verbal contestat - practic o scurtă descriere a ceea ce s-a întâmplat cu indicarea textelor legale încălcate. Este bine să se indice în cuprinsul plângerii şi datele de identificare ale persoanelor propuse ca martori - numele, prenumele şi adresa acestora.

Plângerea poate fi depusă fie direct la registratura instanţei, fie prin poştă. Termenul de 15 zile pentru formularea plângerii are în vedere data poştei. Practic, dacă plângerea este depusă la poştă în a cincisprezecea zi va fi considerată în termen.

În cazul contravenţiilor rutiere în care se dispune suspendarea permisului de conducere, este necesar să obţinem de la judecătorie un certificat de grefă care să ateste faptul că am formulat plângere împotriva procesului-verbal prin care s-a dispus suspendarea permisului de conducere. Pe baza acestui certificat vom putea ridica permisul de conducere până la soluţionarea definitivă a plângerii. De aceea, este bine ca în aceste situaţii plângerea să fie depusă personal la registratură.

Atenţie!

Termenul de 15 zile este un termen de decădere. Mai exact, dacă nu se formulează plângerea în acest termen, ea va fi respinsă ca tardivă, situaţie în care judecătorul nu va mai putea analiza temeinicia susţinerilor persoanei amendate chiar şi nelegal.

Reţineţi!

Este bine ca, după ce înregistraţi plângerea la judecătorie să depuneţi la organul constatator (instituţia care a aplicat amenda) o copie a plângerii înregistrate. Procedând în acest mod veţi evita înscrierea amenzii în evidenţele fiscale ale primăriei şi o serie de complicaţii ce se pot ivi datorită acestei înscrieri.

Săptămâna viitoare vom vorbi despre procedura de judecată a acestor plângeri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON