URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Februarie 2016, 16:45

Comisia de Etică a Universităţii la raport: În 2015, din trei sesizări doar una a fost analizată

Anul 2015 a fost unul liniştit la Universitatea din Oradea, după cum arată raportul de activitate al Comisiei de Etică a instituţiei. Conform documentului postat pe site-ul Universităţii, anul trecut au ajuns la Comisie doar trei sesizări privind posibile abateri de la etica universitară. Din acestea, două nici n-au fost analizate.

"Într-unul dintre cazuri a fost declinată competenţa, fiind sesizate probleme mai degrabă de natură administrativă, care eventual ar putea face obiectul unei comisii disciplinare, iar în celălalt caz, la o săptămână după înregistrare, a fost retrasă sesizarea", se arată în raportul semnat de preşedintele Comisiei de Etică, Nicu Cornel Sabău.

Singurul caz analizat a fost o reclamaţie făcută la adresa conferenţiarului Theodore Coresi de la Facultatea de Arte, care, aşa cum BIHOREANUL a relatat, într-o şedinţă de departament, a jignit-o pe colega sa Oana Lianu, făcând-o "ţigancă împuţită".

"Pe baza datelor, informaţiilor colectate, probelor ce i-au fost puse la dispoziţie şi a audierilor, Comisia de Etică a Universităţii din Oradea constată că au fost înregistrate abateri la de normele de etică şi deontologie universitară, abateri săvârşite de dl. Coresi Theodore", se arată în raport. Cum însă Coresi n-a avut antecedente, a fost doar atenţionat de Comisia de Etică.

În raport, Sabău mai precizează că întreaga comisie s-a preocupat şi de prevenirea abaterilor de la conduita în cercetarea ştiinţifică, iar pe site-ul propriu se poate folosi gratuit un soft anti-plagiat.

În final, la concluzii, Comisia de Etică arată că numărul de cazuri supuse analizei ei a scăzut în ultimii ani de la şase în 2012 la două în 2013 şi câte unul în 2014 şi 2015. "Dacă se are în vedere evoluţia numărului de cazuri analizate, faptul că în acest an nu au fost probate cazuri de plagiat, se poate concluziona că în acest an conduita în cercetarea ştiinţifică a fost respectată de cadrele didactice şi studenţii universităţii noastre", mai arată Comisia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ce comisie????
La cati profesori lipsesc de la ore zi de zi, Comisia de etica ar trebuie sa lucreze pe banda rulanta. Vezi Mediu, Arte, etc...sau ar trebyui date si nume ca sa se sesizeze cineva???
Postat 29 Februarie 2016, 19:10 de Oradeamea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON