URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2010, 14:29

Catolicii condamnă încăpăţânarea ortodocşilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopii greco-catolici şi romano-catolici, reuniţi între 25-27 mai în conferinţa de primăvară, au abordat, potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii joi de Episcopia Romano-Catolică din Oradea, şi problematica relaţiilor cu Biserica Ortodoxă Română, în principal "refuzul retrocedării şi al celebrării alternative".

Potrivit documentului, catolicii au propus de mai multe ori ortodocşilor slujirea alternativă, "cu atât mai mult cu cât, în străinătate, Biserica Catolică oferă lăcaşuri de cult pentru comunităţile ortodoxe", dar au avut parte de un refuz. "Episcopatul Catolic din România regretă faptul că Biserica Ortodoxă refuză, în ţară, orice formă de rugăciune sau celebrare împreună, deşi în comunităţile ortodoxe din diaspora acest lucru se întâmplă", se menţionează în document.

În zilele de 25-27 mai, la Sediul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea s-a desfăşurat sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopale Române, cu participarea tuturor episcopilor greco-catolici şi romano-catolici din ţară, la care au luat parte, ca invitaţi, ES Francisco-Javier Lozano, Nunţiul Apostolic in România, şi E.S. Anton Coşa, Episcop de Chişinău.

Episcopii au participat la mai multe ceremonii religioase împreună, iar în cadrul lucrărilor Conferinţei au dezbătut mai multe probleme de actualitate. Printre acestea s-au numărat, în afara unor chestiuni interne şi a relaţiilor cu ortodocşi, şi aspecte generale, precum "proliferarea pericolelor morale actuale (aşa-numitele plante etnobotanice, magazine şi emisiuni TV cu caracter profund imoral), care pun în dificultate mulţi tineri, pe fondul unui învăţământ care nu asigură o solidă formare morală" sau "necesitatea afirmării clare a poziţiei Bisercii cu privire la flagelul avortului".

Conform Statutului Conferinţei, mandatul de preşedinte a fost preluat, pentru o perioadă de trei ani, de Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma. În funcţia de vicepreşedinte a fost ales Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, iar ca membri ai Consiliului Permanent Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, şi Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
aha
apa nu se amesteca cu uleiul dragilor.
Postat 28 Mai 2010, 14:44 de pisti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON