URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2013, 14:42

La împlinirea a 20 de ani, SMURD Bihor face "festival" pentru orădeni, iar pentru specialişti o demonstraţie cu un simulator militar american

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Al doilea cel mai vechi serviciu de acest fel din România, după cel din Târgu Mureş, SMURD Bihor împlineşte pe 12 octombrie 20 de ani de activitate, prilej cu care, în colaborare cu mai multe instituţii din Oradea, a organizat o serie de manifestări dedicate orădenilor, toate însă legate de activitatea sa.

Pentru mici şi mari

"Vrem să vadă orădenii că şi noi suntem oameni şi că avem şi alte activităţi, pe lângă cele profesionale, vrem să ne cunoască mai bine şi să ne apropiem şi mai mult de comunitate", a explicat şeful SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri pentru a prezenta calendarul acestor evenimente.

Primul dintre ele va avea loc sâmbătă, 5 octombrie, în parcarea şi în incinta Lotus Center, unde în parteneriat cu mai multe şcoli din Oradea două reprezentante ale SMURD, dr. Andra Şubă şi dr. Valeria Paşcondea, au pus la punct un concurs de desene pe asfalt pentru elevii claselor I-IV, vernisarea unei expoziţii de desene realizată de elevi din clasele V-VIII şi un alt concurs, rezervat elevilor din clasele IX-XII, care vor trebui să facă un tablou în 20 de minute, toate trei competiţiile urmând să aibă aceeaşi temă: "Salvatorii de lângă noi".

Cu această ocazie, tot în parcarea Lotus Center, a precizat dr. Borcea, o echipă a SMURD va oferi demonstraţii practice privind procedurile de prim-ajutor, de la compresia toracică şi imobilizarea în atele până la efectuarea unui pansament şi defibrilare.

Duminică, 6 octombrie, în colaborare cu Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, din centrul oraşului (Piaţa Unirii), va fi dat startul, la ora 10, unei întreceri de cros, "SMURD Running Day", pe traseul Podul Ferdinand, Emilian Chitul, Sf. Apostol Andrei, Podul Decebal, Splaiul Crişanei până la Podul Sovata şi retur pe malul stâng al Crişului. Înscrierea participanţilor va avea loc între orele 9 şi 10, iar primii trei clasaţi la întrecerea care se va desfăşura pe categorii de sexe vor fi premiaţi cu vaucere pentru achiziţia de echipament sportiv.

O altă activitate prin care SMURD Bihor îşi aniversează alături de orădeni cele două decenii de existenţă este adresată elevilor de la liceele de Artă, Onisifor Ghibu şi Friedrich Schiller, unde luni, 7 octombrie, la ora 12, trei echipe de membri ai Serviciului vor oferi cursuri de prim ajutor.

Simulator hi-tech

În perioada 9-13 octombrie, SMURD Bihor organizează pentru specialişti a cincea ediţie a Conferinţei Naţionale de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Speciale "Search and Rescue" (Caută şi Salvează), manifestare ştiinţifică rezervată experţilor în domeniu, la care deja, potrivit dr. Hadrian Borcea, şi-au anunţat participarea 810 medici, asistente, paramedici şi pompieri din România, dar şi din SUA, Germania, Franţa, Olanda, Marea Britanie şi Ungaria.

Probabil că una din cele mai spectaculoase prezentări va avea loc vineri, 11 octombrie, când o echipă de la compania americană Eon Reality va face o demonstraţie cu un simulator special, un aşa-numit "mediu de realitate virtuală de imersie", dezvoltat iniţial pentru industria militară americană, dar aplicat în medicina de urgenţă, cu scopul de a crea un mediu de antrenament pentru salvatori simulând orice situaţie reală posibilă. Veţi vedea că membrii echipei de intervenţie, echipaţi cu căşti, ochelari şi mănuşi speciale, vor avea parte de o realitate simulată, în care vor putea inclusiv să atingă obiecte simulate", a descris viitoarea experienţă dr. Borcea.

Acesta a precizat că prezentarea echipamentului a fost programată de reprezentanţii companiei americane Eon Reality în doar opt ţări din Europa, iar la Oradea a fost programată singura prezentare din România.

Amintirea începuturilor şi a eroilor

Înfiinţat în 1993, SMURD Bihor este cel de-al doilea Serviciu Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare din România după cel creat în 1990 la Târgu Mureş de dr. Raed Arafat.

Unul dintre pionierii SMURD Bihor, asistentul Constantin Prişcă, a şi rememorat, de altfel, în prezenţa jurnaliştilor, prima intervenţie a acestui serviciu, datând din ziua de 12 octombrie 1993: "Un apel direcţionat de Ambulanţă ne-a informat, în jurul orei 13, că a avut loc un accident de tramvai soldat cu amputaţia membrului inferior al unei femei. Era şi doctorul Arafat în spatele nostru, cu ambulanţa lui din Târgu Mureş. Când am ajuns la locul accidentului, la intersecţia străzilor Coposu cu Olimpiadei, lângă fostul cimitir Olosig, ne-a îndrumat intervenţia", a povestit veteranul SMURD, acum asistent şef al Serviciului.

De-a lungul anilor, eroii de la SMURD au cunoscut şi pierderi de vieţi omeneşti din propriile rânduri. Doctoriţa orădeancă Monica Cardoş a murit în primul accident de elicopter al SMURD, medicul Meda Gui a decedat în timpul serviciului, iar alţi doi doctori, Cornel Gociu şi Gheorghe Voicu, au încetat din viaţă ca urmare a unor boli profesionale.

Însuşi şeful Serviciului, dr. Hadrian Borcea, a suferit un grav accident rutier în timp ce se deplasa spre Arad, unde urma să facă de gardă pe elicopterul SMURD, în această primăvară. Aflat la volanul maşinii sale, pe fondul oboselii şi din cauza proastei vizibilităţi, Borcea a ratat un sens giratoriu la intrarea în municipiul Arad, fiind proiectat într-un zid. Operat de urgenţă la Cluj, el a fost spitalizat timp de două săptămâni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON