URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2011, 15:53

Beneficiile exerciţiilor fizice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De-a lungul anilor, exerciţiile fizice au jucat un rol important în sistemele educaţionale ale popoarelor. În Grecia antică, perfecţiunea era concretizată prin formula "Kalos kai agatos" (om frumos şi bun), iar atingerea ei se realiza prin dezvoltarea armonioasă a tuturor însuşirilor oamenilor. Gimnastica era prezentă şi în sistemul educaţional din Roma antică. Poetul Juvenal se exprima într-una din Satirele sale: "Optandum est ut sit mens sana in corpore sano" (Este de dorit să fie o minte sănătoasă într-un corp sănătos).

În zilele noastre este unanim recunoscut rolul pe care exerciţiile fizice îl au în sănătatea fizică şi mintală a oamenilor. Oamenii de ştiinţă recomandă practicarea zilnică a exerciţiilor fizice timp de 30 de minute. Activităţile fizice previn şi limitează progresia bolilor, dar şi îmbunătăţesc fitness-ul fizic, tonicitatea musculară şi calitatea vieţii.

În schimb, inactivitatea fizică duce la creşterea riscului apariţiei bolilor cardiace, a obezităţii, osteoporozei, diabetului, depresiei, etc. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt din Tenessee pe un grup de consumatori de droguri a dus la concluzia că practicarea exerciţiilor fizice contribuie la prevenirea şi tratarea dependenţei de droguri. Participarea la doar câteva şedinţe de alergare pe covorul rulant a dus la scăderea dorinţei de consum a canabisului.

Statisticile arată că România ocupă locul 3 în Europa, cu 50% din populaţie supraponderală şi 25% obeză. Îngrijorătoare sunt cifrele cu privire la obezitatea infantilă: 40% din copiii români sunt obezi. Dacă avem în vedere că în anul 2003 ţara noastră ocupa locul 23 în acelaşi tip de statistici, atunci situaţia trebuie să ne alarmeze şi să ne determine să luăm măsuri rapide. Cauzele principale ale acestei stări sunt, în principal, inactivitatea fizică şi alimentaţia incorectă, faptul că avem o populaţie lipsită de o cultură a sportului şi care răspunde provocărilor alimentare de tip fast-food.

Mi-ar plăcea ca şi în Oradea să găsim mai multe locuri publice în care să putem practica diferite sporturi, să vedem părinţi şi copii făcând împreună exerciţii fizice, aşa cum se întâmplă mai la vest de noi. Deprinderile obţinute la vârsta copilăriei devin obiceiuri când devenim adulţi!

Prof. univ. dr. Iacob Hanţiu, prorector al Universităţii din Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bleah
bai ce pusca mea, acuma dati limbi si lu' dom' profesor ? Adica la universitatea ? Ce va da ? Publicitate cu admiterea ? Ca nu lingeti voi astia de la bihoreanu gratis.
Postat 21 Martie 2011, 02:02 de raducu serbalingescu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON