URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2017, 17:15

Bani din steril: Iazurile de decantare ale minei Băița Plai dau mai mult zinc, plumb, cupru şi argint decât se previziona

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania Vast Resources, care se ocupă de reprocesarea sterilului din barajul de decantare din zona Fâneața, județul Bihor, acolo unde se află iazurile de decantare ale minei din Băița Plai, spune că primele rezultate sunt mai bune decât cele previzionate.

„Ultimele procese de forare de la iazurile minei din Băița Plai, realizate pe o suprafață de 630 de metri, au confirmat prezența unor cantități mai mari de cupru, zinc, plumb sau chiar argint decât cele estimate anterior”, arată un comunicat al companiei, dat publicităţii marţi, în condiţiile în care compania este una listată la bursa din Londra.

Astfel, în comparație cu primele estimări, noile cifre indică: o creștere cu 12% a cantității de cupru/tona de minereu procesat, o creștere cu 14% a cantității de zinc/tona de minereu procesat, o creștere cu 84% a cantității de plumb/tona de minereu procesat şi o creștere cu 24% a cantității de argint, ajungându-se la o cantitate de 9.15 g/tona de minereu procesat.

Potrivit sursei citate, este pentru prima oară în ultimii 40 ani când aceste iazuri sunt ecologizate. Procesul de testare va continua și în următoarele luni, întrucât acesta va ajuta compania să stabilească modalitățile optime de prelucrare a minereului.

„Ecologizarea iazurilor de decantare din Fâneața este un proiect foarte important pentru noi, deoarece am găsit o modalitate potrivită prin care putem transforma procesul de protejare a mediului într-o activitate profitabilă. Până acum, rezultatele sunt îmbucurătoare și vom continua să lucrăm la prospectarea zonei, pentru a ne asigura că studiul de fezabilitate planificat pentru partea a doua a anului va fi unul complet și corect”, a declarat Andrew Prelea, Președinte și Director Executiv al Vast Resources România.

Activitatea de la iazurile de decantare din Fâneața se desfășoară în paralel cu procesul de redobândire a dreptului de începere a lucrărilor la mina din Băița Plai, dar și cu extinderea activității desfășurate în restul țării. La începutul anului, Vast Resources a obținut două noi licențe de prospectare în județul Bistrița Năsăud (în zonele Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, situate în apropierea orașului Zagra).

Compania Vast Resources a fost fondată la sfârșitul anului 2005, având ca obiect de activitate explorarea zăcămintelor minerale din Zimbabwe și Africa de Sud. În completarea activității din Africa, în mai 2013, Vast Resources și-a îndreptat atenția către România, în vederea dezvoltării strategiei de business.

Potrivit presei naţionale, Andrew Prelea, australian de origine română, este fiul unuia dintre cei mai discreţi milionari ai României, George Prelea, o vreme consul onorific al Australiei la Bucureşti, ambii fiind implicaţi în mai multe proiecte rezidenţiale eşuate şi în companii insolvente ori falimentare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON