URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2015, 11:02

Băiţa, a 7-a zi de protest: oficialii de la Bucureşti au plecat, minerii rămân în subteran, discuţiile continuă în Capitală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Maricel Popa, ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, şi prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, au fost prezenţi luni seară la Băiţa, unde au discutat atât cu conducerea companiei de stat, Băiţa SA (BSA), cât şi cu reprezentanţii celor private care activează în zonă, Băiţa Bihor (BBH), Mineral Mining (MM) şi African Consolidated Resources (AFCR)-

Potrivit prefectului Claudiu Pop, o primă întâlnire s-a desfăşurat la sediul din Ştei al BSA, la care au participat şi reprezentanţii firmelor private, aici hotărându-se majorarea salariilor minerilor de la compania de stat, acordarea unor bonuri de masă, asigurarea transportului la şi de la mină şi îmbunătăţirea echipamentelor de lucru, fără ca oficialii din Bucureşti să-şi fi luat angajamente privind acordarea drepturilor de exploatare a calcarului către privaţii de la BBH şi a polimetalelor către MM-AFCR.

Ulterior, autorităţile au coborât în subteran, unde minerii de la BSA protestează de marţea trecută, aducându-li-se la cunoştinţă deciziile adoptate, precum şi faptul că marţea aceasta, la Bucureşti, au fost convocaţi reprezentanţii companiei de stat şi ai celor private, pentru a se analiza dacă acestea din urmă pot primi sau nu avize de exploatare, aşa cum doresc.

Gabriela Dobrotă, director general atât a AFCR, cât şi, interimar, al BBH, a declarat BIHOREANULUI că, în opinia sa, întâlnirile de luni seară s-au încheiat nedecis. „Protestul continuă, pentru că singurul lucru concret este că vor (n.r. – oficialii de la Ministerul Economiei şi ANRM) să-l schimbe pe Dăescu (n.r. – Ovidiu Dăescu, directorul general al companiei de stat, BSA), dar noi nu asta am cerut”, a spus Dobrotă, nemulţumită că firmelor private nu li s-a promis pe loc acordarea avizelor de exploatare.

Amintim că la Băiţa s-au blocat în subteran marţea trecută 13 persoane, din care 2 de la BBH (directorul general Maria Trip şi directorul tehnic Octavian Bortoş), revendicând ca firmele private să aibă dreptul de a exploata zăcămintele de calcar (BBH), respectiv de polimetale (AFCR).

Până acum, poziţia oficialilor este că acordarea acestor drepturi nu este posibilă deoarece firmele private nu îndeplinesc cerinţele legale, cu toate că în ultimii zece ani BBH a extras de calcar cu avize acordate anual de ANRM.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DOUA p si un d
Aceeasi pigmei ai psd-ului.Crede cineva ca le pasa .????
Postat 02 Septembrie 2015, 08:39 de GORON
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON