URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Ianuarie 2018, 17:10

Anul Centenarului: BNR a lansat noile bancnote şi monede, cu noua stemă a ţării

Anul Centenarului: BNR a lansat noile bancnote şi monede, cu noua stemă a ţării foto: Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Banca Naţională a României a lansat în circulaţie, la 1 ianuarie, chiar la debutul anului Centenarului marii Uniri, noile bancnote şi monede, cu noua stemă a ţării, cu Acvila de aur încoronată cu Coroana de Oţel.

Potrivit Agerpres, bancnotele cu noua stemă au înscrisă pe avers data de "1 ianuarie 2018".

Toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor şi monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum şi elementele de siguranţă ale bancnotelor cu noua stemă, sunt aceleaşi cu cele ale bancnotelor şi monedelor aflate în circulaţie.

BNR precizează că bancnotele şi monedele cu noua stemă vor fi lansate în circulaţie în mod eşalonat, în funcţie de nevoile reale ale circulaţiei monetare şi vor circula în paralel cu cele existente în prezent în circulaţie.

Banca centrală a anunţat la 21 decembrie că va pune în circulaţie de la 1 ianuarie 2018 noile bancnote şi monede. Noua stemă a ţării a fost adoptată prin Legea nr. 146/2016, care modifică Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului.

News.ro precizrază că Stema României simbolizează statul român naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil şi se compune din două scuturi suprapuse, scutul mare şi scutul mic. În noua formă, scutul mare, de culoare albastră, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan.

În noua formă a stemei, a fost readusă Coroana de Oţel pe capul Acvilei, care a fost turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independenţă (1877-1878) şi simbolizează caracterul naţional, suveranitatea şi independenţa.

Coroana de Oţel reprezintă coroana regală a României, Regele Carol I optând pentur oţel pentru a simboliza vitejia ostaşilor români. Aceasta a fost oferită regelui la Palatul Regal la data de 10 mai 1881, cu prilejul încoronării sale ca Rege şi proclamării Regatului României.

Coroana a fost purtată şi de Regele Ferdinand I la încoronarea sa de la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922. Totodată, Regele Mihai I a purtat Coroana de Oţel când a fost uns Rege în catedrala patriarhală din Bucureşti la a doua urcare pe tron, la 6 septembrie 1940. Coroana s-a regăsit pe stema naţională în perioada 1881-1947, revenind în componenţa stemei la 11 iulie 2016.

Autorităţile publice trebuie să înlocuiască, până la 31 decembrie 2018, anul Centenarului Marii Uniri, toate stemele şi sigiliile existente cu noile modele ale acestora, mai arată sursa citată.

Până la finalul anului, pot fi utilizate în paralel cele două modele de stemă şi sigiliu ale României.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON