URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2016, 00:19

Ai un IMM? Poţi primi până la 5 milioane lei ajutoare de la stat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultima zi lucrătoare a anului 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern 937/2016 privind instituirea unei noi scheme de ajutoare de la stat de până la 5 milioane de lei fiecare, destinate microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii.

Noua schemă va avea, în perioada 2017-2020, un buget total de 900 de milioane lei, bani cu care statul vrea să ajute în medie 50 de firme pe an, scrie startupcafe.ro.

Valoarea ajutorului de stat va fi de maxim 5 milioane de lei, adică circa 1,1 milioane euro, cu intesităţi maxime între 20-70%, în funcţie de mărimea firmei şi de regiunea de dezvoltare în care se află sediul firmei. De pildă, în regiunea Bucureşti, intensitatea maximă a ajutorului de stat pentru o microîntreprindere este de 35%, iar în Nord-Vest de 70%. În Nord-Vest, pentru o întreprindere mijlocie, intesitatea maximă este de 60%.

Valoarea minimă a investiţiei totale, adică ajutorul de stat şi contribuţia proprie, nu poate fi mai mică de 4,5 milioane lei, fără TVA. Taxa pe valoare adăugată nu este eligibilă pentru a fi decontată din ajutorul de stat. 

De exemplu, pentru o microîntreprindere din Bucureşti care face o investiţie de 4,5 milioane lei fără TV, ajutorul de stat va putea fi de maxim 1,575 milioane lei (circa 350.000 euro).

În plus, beneficiarul va trebui să dispună de bani de la bun început, deoarece şi această schemă presupune efectuarea unor cheltuieli din bani proprii, iar apoi decontarea plăţilor elgibile.

Firmele interesate vor putea cere ajutorul de stat completând un plan de afaceri pe site-ul Ministerului Economiei.

Sunt eligibile firmele din România, cu capital 100% privat, care se încadrează în limitele privin IMM-urile. De asemenea, ele trebuie să îndeplinească şi alte condiţii precum: nu au datorii la bugetul de stat, nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, insolvenţă, închidere operaţională, faliment sau suspendare temporară a activităţii ori se încadrează în domeniile de activitate eligibile. Nu sunt eligibile firmele din agricultură, construcţii, comerţ, băurutir alcoolice, tutun, restaurante şi hoteluri şi altele.

Anual, se va publica un Ghid al solicitantului care va detalia condiţiile exacte pentru finanţare. 

Potrivit HG-ului, banii de la stat vor putea fi investiţii în construcţii, echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru şi active necorporale amortizabile (brevete, licenţe, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuală).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON