URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2014, 18:54

"Băieţii deştepţi" care au cerut şpagă 3 milioane de lei ca să rezolve bani pentru datoriile CET, trimişi în judecată

"Băieţii deştepţi" care au cerut şpagă 3 milioane de lei ca să rezolve bani pentru datoriile CET, trimişi în judecată (foto: informatiazilei.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei doi oameni de afaceri arestaţi după ce se oferiseră să rezolve, pentru unul dintre furnizorii de cărbune ai CET-ului orădean, bani guvernamentali din care acesta să îşi recupereze din paguba provocată de centrala termică prin neplata mărfii livrate, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea pentru trafic de influenţă în formă continuată.

După cum BIHOREANUL a mai scris, sătmăreanul Viorel Amariei şi Alexandru Voinea, un samsar de terenuri din Bucureşti sunt acuzaţi i-au pretins unui furnizor al CET Oradea 3 milioane de lei ca să îl înduplece pe fostul ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, să deblocheze fonduri pentru CET Oradea. Prin acest demers, denunţătorul, a cărui firmă furnizează cărbune pentru CET Oradea din 1992, urma să recupereze 30 milioane de lei, datoria societăţii de termoficare pentru cărbunele livrat în primăvara anului trecut.

Totodată, pe lângă recuperarea datoriei de la CET, Amariei şi Voinea i-au promis denunţătorului şi un contract public finanţat tot din bani guvernamentali, din care urma să le achite un comision de 18%.

Potrivit unui comunicat făcut public,miercuri, contractul se referea la ecologizarea unei cariere din proprietatea denunţătorului, prevăzută în etapa VI a Programului de conservare şi închidere/ecologizare a minelor şi pentru care se alocaseră 9,1 milioane de lei.

"Prevalându-se de o influenţă asupra unor funcţionari neprecizaţi la aceea dată din cadrul Ministerului Economiei, inculpatul Voinea Alexandru, secondat de inculpatul Amariei Viorel, a promis că poate să-i determine să dispună atribuirea directă către societatea denunţătorului a contractului de conservare şi ecologizare a carierei din judeţul Bihor, în valoare de 9.150.900 lei", spun procurorii DNA în comunicat.

Din anchetă a rezultat că cei doi afacerişti ar fi avut "pilele" necesare pentru a interveni în favoarea denunţătorului. Dacă Viorel Amariei avea relaţii în municipiul Satu Mare, Voinea avea în cercul de cunoştinţe persoane cu poziţii importante în stat. De altfel, vara trecută acesta a şi intermediat mai multe întâlniri între denunţător şi persoane care "prin prisma poziţiilor lor puteau într-adevăr influenţa şi determina pe unii demnitari să efectueze acte ce intrau în atribuţiile lor de serviciu, şi care aveau legătură directă cu societatea din Oradea: o persoană din anturajul unui fost ministru, preşedintele de la acea dată al unei agenţii şi un om de afaceri", se precizează în comunicat.

Atât doar că, deşi au supravegheat discuţiile, anchetatorii nu au reuşit să stabilească decât că "participanţii şi-au arătat disponibilitatea de a ajuta societatea". Iar asta pentru că, la întâlniri nu s-a discutat nimic despre preţul pe care denunţătorul ar fi trebuit să îl plătească pentru rezolvarea problemelor sale cu CET Oradea ori pentru obţinerea contractului de ecologizare a minei.

Potrivit DNA, ajutorul oferit de Amariei şi Voinea nu s-a materializat. Anchetatorii nu au găsit aici acte sau înscrisuri care să ateste vreo intenţie din partea Ministerului Economiei, de a atribui contractul de conservare şi ecologizare a carierei pe care o deţine societatea din Oradea, şi nici demersuri făcute de CET Oradea către Ministerul Finanţelor, "astfel încât să genereze o decizie de alocare de fonduri din partea ministrului", se mai arată în informarea DNA.

Anchetatorii susţin că afacerea celor doi a căzut din motive politice. "Influenţa şi intervenţia promisă de către inculpaţii Voinea Alexandru şi Amariei Viorel a rămas doar la stadiul de demersuri, motivul invocat fiind conjunctura politică nefavorabilă de la finele anului 2013", se specifică în comunicat.

Dosarul întocmit pe numele lui Amariei şi Voinea a fost trimis spre judecare Tribunalul Satu Mare, unde cei doi afacerişti vor fi prezentaţi în zilele următoare pentru ca instanţa să verifice legalitatea măsurii arestului preventiv.

Citiţi cine sunt cei doi afacerişti acuzaţi de trafic de influenţă în favoarea CET Oradea în articolul: "Cine sunt "băieţii deştepţi" care au cerut 3 milioane de lei pentru datoriile CET Oradea"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON