URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2013, 07:43

Pace cu viclenie: Un poliţist e acuzat că a închis o anchetă păcălind victima să declare că se împacă cu agresorii

Pace cu viclenie: Un poliţist e acuzat că a închis o anchetă păcălind victima să declare că se împacă cu agresorii ŞI ARS, ŞI "FRIPT". În timp ce incendiatorii nu au fost deranjaţi nici cu un avertisment, Pavel Jarca (medalion) a suportat şi costul distrugerilor, şi cheltuielile de judecată. "Numai din cauza poliţistului Daniel Dinuş (foto)", zice bătrânul, supărat că omul legii l-a "prostit" ca pe un analfabet
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost tras pe sfoară ca ultimul ţânc. Fostul ginere şi nepotul i-au pătruns noaptea în ocol şi i-au dat foc şurii, iar apoi, la Poliţie, şeful de post l-a amăgit că semnează o amendă pentru făptaşi.

Când-colo, iscălise pentru iertarea acestora, fără măcar să fi ştiut. "Ce încredere să mai am în Poliţie?", se întreabă acum bătrânul Pavel Jarca din Popeşti.

O făclie de Crăciun

Au trecut deja doi ani şi jumătate de la întâmplarea pe care n-o va uita niciodată. După ce în vară fiica sa divorţa de bărbatul "cam beţiv şi bătăuş", chiar cu preţul ca fiul lor de 17 ani să rămână "împărţit între mamă şi tată", bătrânul nădăjduia ca apropiata sărbătoare a Crăciunului să-i aducă tihnă. Noaptea de 14 spre 15 decembrie 2010 o ţine minte însă aşa cum, pe vremuri, strămoşii îşi aminteau molimele. "Pe la ora 2 m-o trezit lătratul câinelui, parcă era turbat", povesteşte bărbatul de 71 de ani. În ocol, scândurile şurii fumegau, iar în fundul curţii o căpiţă ardea ca la răscoală.

Vecinii au chemat degrabă pompierii din Popeşti şi din Marghita. "Noroc că ningea şi nu s-o întins focul şi spre casă", povesteşte Jarca. Incendiul a fost stins rapid, iar până în zori era gata şi procesul-verbal în care pompierii arătau că focul fusese pus "cu intenţie" şi stabileau totodată prejudiciul: "1.000 kg de fân, în valoare de 300 lei".

Atac din familie

A doua zi, tot satul ştia întâmplarea. Curând, a aflat şi bătrânul cine îl atacase. I-a spus un nepot, Daniel Venter, că vărul său, Albui Adrian, şi tatăl acestuia, Albui Florian, l-au "celuit" şi pe el să participe la ticăloşie. Daniel însă refuzase. "Normal, cum să meargă la bunu-său să-i pună foc?", zice bătrânul.

Cu inima frântă, s-a dus la Poliţie. "Mă durea sufletul că Adrianu' meu o fost părtaş la prostia lu' tată-său. De la fostul junere mă aşteptam la orice, da' nu m-am gândit să aibă şi el aşa apucături".

Poliţiştii l-au asigurat că vor face o anchetă "ca la carte", mai ales că, ulterior, şi alţi martori au declarat acelaşi lucru: de mult umbla Albui să-i facă rău fostului socru. Răbdător, Jarca a aşteptat reluarea anchetei după Anul Nou. Pe 6 ianuarie s-a trezit cu fostul ginere şi nepotul în bătătură. "Am crezut că or venit să-şi ceară iertare, da' mi-o cerut socoteală de ce i-am reclamat. I-am zis nepotului că de sărbători l-am aşteptat să mă colinde, nu să-mi pună foc. Tată-său, băut, mă înjura. La urmă mi-or dat o hârtie de la Poliţie, să mă prezint la Postul din Popeşti pe 10 ianuarie".

"Împăcarea"

La Poliţie, agentul şef Daniel Dinuş i-a spus bătrânului "că le face amendă" făptaşilor, 5 milioane de lei fiecare, iar după ce a scris ceva pe calculator, l-a pus să semneze. "Mi-a arătat o hârtie şi a pus degetul unde să iscălesc, jos în dreapta, iar apoi a întors foaia, să semnez şi pe cealaltă". Asta a fost tot.

După o lună, în februarie, Parchetul Marghita l-a înştiinţat că împotriva fostului ginere şi a nepotului s-a hotărât "neînceperea urmării penale", ca urmare a "împăcării dintre părţi". Mirat, bătrânul s-a dus din nou la Poliţie, unde Dinuş i-a spus scurt: "De-aia, că te-ai împăcat cu ei". Asta deşi, susţine Jarca, nici pomeneală! "Ba da, dumneata ai semnat!", i-a răspuns poliţistul.

Păgubaş

Bătrânul a contestat rezoluţia procurorului şi a cerut audienţă la şeful Parchetului, Dorel Moţiu, care i-a retezat orice speranţă. "Noi lucrăm după acte, nu după vorbe", i-a spus acesta, adăugând că "NUP rămâne". Tot atunci, însă, bătrânul a aflat că "la dosar" exista şi un proces-verbal făcut de inginerul agricol al Primăriei Popeşti, Dorin Covaci, care "micşorase" şi cantitatea de fân arsă, şi prejudiciul. "N-o fost niciodată la mine în ogradă, da' o trimis la Poliţie o hârtie că o ars numa' 300 de kile de fân, nu 1.000, în valoare de 150 de lei, nu de 300. Când l-am întrebat, mi-o zis că şeful de post l-a pus s-o facă".

Supărat, Jarca a deschis proces la Judecătoria Marghita pentru desfiinţarea rezoluţiei procurorului, dar tot fără rezultat: termenul în care putea contesta actul în instanţă expirase, aşa că acţiunea i-a fost respinsă. La sfârşit, în toamna lui 2011, a primit ultima comunicare din partea autorităţilor: să achite la Finanţe 300 de lei cheltuieli de judecată. "Pe lângă alţi 300 de lei cât o fost valoarea fânului ars, şi încă 300 cât m-o costat să cumpăr altul, plus 200 transportul şi drumurile, paguba mea o depăşit 1.000 de lei, iar făptaşii n-au plătit nimic. Asta-i dreptate?".

Nu înţelege

Mutat între timp la Derna, fostul şef al Postului de Poliţie Popeşti neagă, fireşte, orice şmecherie. "Mie mi-a zis bătrânul că vrea să-l ierte pe nepot, să nu ajungă în puşcărie aşa tânăr. Singura cale era să-şi retragă plângerea împotriva ambilor făptaşi", susţine agentul şef Daniel Dinuş. "I-am explicat că aşa se va opri orice acţiune penală, dar nu-i vina mea că omu-i bătrân şi nu înţelege termenii juridici".

Cine are dreptate, poate judeca fiecare dar, vorba bătrânului Jarca, o întrebare rămâne: "Dacă eu m-aş fi împăcat cu adevărat cu fostul ginere şi cu nepotul, de ce a mai trebuit să ajungă la dosar procesul-verbal al inginerului Covaci care a scăzut prejudiciul?". Până la un răspuns, un lucru e sigur: deşi sloganul Poliţiei este "siguranţă şi încredere", încă un cetăţean a rămas fără brumă de încredere în ea.


"ŞERIFUL"
Poliţist agresiv

Luna trecută, BIHOREANUL relata cazul unui alt poliţist din Popeşti, agentul Ionuţ Liţă, acuzat de doi localnici că i-a luat la bătaie. Remus Precuţ l-a reclamat la Parchetul Marghita pentru că l-ar fi bătut în sediul Postului de Poliţie după ce i-a spus că nu-i mai dă "ciubuc" ca să-l lase să transporte lemne din pădure. Un alt bărbat, Călin Vinţe, l-a acuzat pe poliţist pentru că într-o seară, când nu i-a ascultat "ordinul" de a ieşi dintr-o crâşmă, l-a dus la Post legat cu o frânghie de maşina de serviciu.

Deşi iniţial agentul Liţă a fost cercetat disciplinar din ordinul şefului Poliţiei Bihor, acţiunea nu a fost dusă până la capăt deoarece, între timp, de dosarul său au ajuns să se ocupe procurorii Parchetului Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Si ars si fript
Dureros. Extrem de dureros pentru cineva caruia i se face o astfel de nedreptate. Poate pe domnul Dinus il mustra macar constiinta pentru fapta sa.... Macar atat.
Postat 09 Februarie 2014, 12:36 de jarca mihaiela
xx
Cam asa ceva se intampla si la Politia Vascau, asa procedeaza si ciufuliciul ala de Fericeanu.
Postat 28 Iunie 2013, 09:40 de xxx
Patanie
Au mai patit si altii la fel, in pollitie sa nu ai incredere.Se pricep la mazilirea faptelor.
Postat 28 Iunie 2013, 08:33 de Dormi linistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON