URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2022, 18:01

Ziua porților deschise la „Gospodăria lui Timpuleț” (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă vă e dor de gustul puiului crescut la curte cu grâu și porumb, care zburdă liber și a cărui carne este fragedă și gustoasă, de ouăle proaspete, provenite de la găini crescute pe iarbă, la țară, atunci, fără îndoială, veți găsi ceea ce căutați la Gospodăria lui Timpuleț din satul Alparea. La ferma Claudiei și a lui Tim se răsfață cu iarbă și cereale naturale 400 de găini ouătoare, din cele mai apreciate rase, 800 de păsări de carne, curcani și rațe.

Ziua porților deschise este pentru toți cei care sunt interesați să vadă cum sunt crescute păsările și să deguste bunătăți preparate în gospodăria lor, așa că sâmbătă, 3 septembrie, Claudia și Tim vă așteaptă cu mic, cu mare să vedeți îndeaproape cum se desfășoară activitatea în ferma lor.

El este din Belgia, ea din Argeș, s-au cunoscut la Pitești și s-au mutat într-un sat din Bihor, la numai câțiva kilometri de Oradea, unde au pus pe picioare, în urmă cu aproape patru ani, o fermă de găini. Viața la țară le-a creat celor doi tineri o perspectivă inedită, aceea de a construi un business care avea să le aducă mai târziu multe satisfacții.  

Claudia și Tim Verhaegen au construit împreună una dintre cele mai apreciate ferme de păsări din zonă, pe care au numit-o Gospodăria lui Timpuleț. Ideea afacerii a venit din dorința celor doi de a trăi sănătos și de a pune pe masă bucate naturale, care să aibă gustul de odinioară.

Cum s-a născut Gospodăria lui Timpuleț

Cei doi antreprenori au știut de la început ce vor. Să trăiască și să se hrănească sănătos, cât mai aproape de natură, cu produse din propria gospodărie, fără aditivi și chimicale, pe care să le poată produce chiar ei. La început au cumpărat câteva găini, iar apoi, când au văzut că există interes pe piață pentru astfel de produse, și-au dat seama că ar putea să dezvolte o afacere din asta, construind o fermă chiar în curtea casei unde locuiesc.

„Am găsit satul ăsta din Bihor și acum soția mea nu mai vrea să plecăm de aici. Noi credem că e cel mai frumos loc din România în care să trăiești. Aici am găsit o casă care ne-a plăcut foarte mult, este la 7 kilometri distanță de Oradea, are un teren de 6.400 de metri pătrați. Am cumpărat toată proprietatea și la început nu am știut ce să facem cu atât de mult teren. Dar după multe căutări am găsit o rasă de găini, numită australorp, cea mai bună rasă de găini ouătoare.

Am citit și m-am informat în legătură cu această rasă, iar apoi am cumpărat cinci găini pe care am dat vreo 700 de lei. Era iarnă, nu aveam nici măcar un coteț pentru găini și m-am apucat să construiesc unul. Așa a început totul”, povestește Tim Verhaegen.

De aici și până la crearea unei pagini de Facebook, dedicate afacerii cu păsări, nu a mai fost decât un pas. Tim și Claudia au început să-și promoveze produsele pe internet, între timp și-au creat și un site, și așa au început să apară clienții interesați de produsele lor. Chiar dacă la început au fost străini de tot ceea ce înseamnă creșterea și tăierea păsărilor, în timp, cu perseverență și multă documentare, creșterea găinilor a devenit o rutină pentru ei.

Pui crescuți natural, fără hormoni și chimicale

În ultimii ani, grija pentru ceea ce punem în farfurie a devenit tot mai mare pentru majoritatea românilor. Chiar dacă supermarketurile abundă în oferte tentante în ceea ce privește carnea de pui, consumatorii caută alternative cât mai sănătoase și sunt interesați să cumpere carne cât mai naturală, fără hormoni și antibiotice.

„Păsările noastre au mâncat concentrate în primele trei săptămâni de viață. Pentru că altfel nu ai cum să crești pui, dacă nu le dai granule în primele zile de viață, jumătate din producție moare. Sunt tot felul de boli care atacă puii în primele lor zile de viață. Concentratele nu sunt atât de rele cum cred oamenii.

În concentratele de start nu sunt hormoni. O granulă este ca o pastilă, iar puii o mănâncă și înghit tot, practic, își iau toate vitaminele dintr-o singură granulă și cresc toți egali și sănătoși. Concentratele nu conțin niciun antibiotic și nici făină de pește sau de oase. Un pui de la țară crește între 60 și 120 de zile. Dacă ai un pui care depășește 2,5 kilograme, are peste 100 de zile. Aceasta este natura lor. Puii cumpărați din magazin sunt tăiați în 31 de  zile și cântăresc între 1,5 și 2 kilograme“, povestește Tim, care spune că porumbul cu care hrănește puii este cumpărat de la sătenii din împrejurimi.

Ouă sănătoase de la găini fericite

Printre cele mai apreciate produse din ograda lui Tim și a Claudiei sunt ouăle. Și nu orice fel de ouă, ci de calitate, gustoase și sănătoase. Iar astfel de ouă nu se obțin ușor. Acestea provin de la găinile ouătoare care sunt hrănite cu un mix de furaje preparate în fermă care conține porumb, grâu, șrot de floarea soarelui și lucernă, toate cultivate pe câmpurile din împrejurimi. Găinile trăiesc și zburdă libere prin fermă și pe pajiștile din împrejurimi, sunt îngrijite și iubite, iar rezultatul este carnea fragedă și gustoasă care ajunge pe mesele cumpărătorilor.

Produse proaspete, livrate direct la ușă

Cea mai bună reclamă, spun Claudia și Tim, este cea pe care le-o fac clienții care cumpără de la ei. Cei doi tineri și-au creat deja o rețea de cumpărători care revin de fiecare dată pentru că le plac produsele și au încredere în calitatea pe care o livrează. Clienții lor sunt în general persoane între 30 și 40 de ani, cu o stare materială bună, pretențioase, preocupate de o alimentație sănătoasă și de produse de calitate. Zilele de livrare sunt marți, miercuri, joi și vineri, în Oradea și împrejurimi, iar în fiecare joi și sâmbăta, produsele din Gospodăria lui Timpuleț ajung la clienții din Cluj-Napoca.

„Credem că o alimentație sănătoasă are beneficii pe termen lung asupra organismului și știm ce important este să consumi produse proaspete, de calitate. De aceea, ne propunem să aducem pe piață carne de la pasări crescute cât mai natural și în condiții bune, ouă proaspete, cu un gust autentic. Avem spate de pui, piept, aripioare, pulpe, franjuri din piept de pui, pui întreg, pulpe inferioare și superioare de curcan, aripi de curcan, piept de curcan, curcan întreg și ouă de casă. Din toamnă vom avea și cârnați din curcan și curcan și rață. Carnea este pregătită și vidată în ziua livrării, astfel încât să fie proaspătă în momentul predării clienților noștri”, explică Claudia.

Mai multe detalii despre produsele din Gospodăria lui Timpuleț, dar și despre prețuri, modalitățile de cumpărare și livrare găsiți pe site-ul https://gospodarialuitimpulet.shop/.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON