URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2019, 20:20

Zilele Colegiului Mihai Eminescu: Fost elev al şcolii, şeful Academiei Naţionale de Informaţii, Adrian Ivan, le-a povestit liceenilor despre meseria de "James Bond" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu ziua de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu a fost în sărbătoare şi Colegiul orădean care îi poartă numele. Zilele Colegiului Mihai Eminescu au debutat marţi cu o festivitate anume organizată, al cărei invitat special a fost un fost elev al şcolii: Adrian Ivan, rectorul Academiei Naţionale de Informaţii.

În faţa profesorilor, dar şi a sute de elevi ai liceului, Ivan a vorbit despre cariera sa, amintindu-şi de anii de liceu. El a explicat că, iniţial, a fost elev la Liceul Emanuil Gojdu, dar după ce a devenit olimpic naţional la istorie, s-a transferat la celebrul LFI, unde a studiat între 1986 şi 1988.

Microfonie... cu un motiv

Ivan a dat dovadă de umor de la debutul discursului său. Întrerupt de zgomotul neplăcut al microfoniei, a făcut o glumă cu aluzie la "ustensilele" spionilor. "Nu vă speriaţi. S-ar putea să ştim cauzele", a precizat rectorul.

După rememorarea anilor de liceu a fostei sale diriginte Maria Oniţa şi a foştilor profesori, Ivan le-a oferit liceenilor câteva detalii despre meseria de spion, îndemnându-i totodată să candideze pe locurile Academiei, dacă simt că acest job li se potriveşte. "Bănuiesc că m-aţi invitat aici pentru că sunt şeful şcolii de spioni. Vreau să vă povestesc o întâmplare petrecută în 2017, la vreo două săptămâni după ce am devenit rector. Doi dintre studenţii mei au avut îndrăzneala să mă oprească, şi le-am mulţumit apoi, pentru că într-o şcoală militară e chiar nevoie de îndrăzneală să opreşti rectorul. Ei m-au oprit pentru că erau doi absolvenţi ai Liceului Mihai Eminescu din Oradea şi mi-au spus că se bucură că suntem mai mulţi absolvenţi acolo", a povestit Ivan.

Rectorul a mai spus că selecţia la Academia Naţională de Informaţii este riguroasă, iar spionii nu sunt doar nişte "jameşi bonzi". "Pregătirea este realmente de top. Spionii sunt nişte jameşi bonzi, dar cu foarte multă carte. Fără cultură generală, fără carte multă este foarte greu să te descurci. Cine îşi imaginează că împuşcăm din toate poziţiile şi sărim cu maşinile peste toate podurile poate să îşi imagineze în continuare. Adevărul este că spionii sunt oameni care veghează ca eu şi dumneavoastră să fim în siguranţă", a precizat Adrian Ivan.

Viceprimar... surprins

La aceeaşi ceremonie, a avut mărturii cu note personale şi viceprimarul Mircea Mălan. Acesta a rememorat că a intrat prima oară în clădirea Colegiului în anul 1990, când participa la olimpiada de biologie, şi a invidiat elevii acestei şcoli pentru frumuseţea clădirii în care învaţă.

Tocmai pentru că imobilul este unul important, a spus Mălan, Primăria nu renunţă la reabilitarea sa, chiar dacă nu a obţinut fonduri europene pentru această investiţie. Lucrările, în valoare de 6 milioane de euro, vor fi susţinute din bugetul propriu al municipalităţii.

Mircea Mălan a dezvăluit şi că fiica sa este elevă a acestei şcoli, decizie care i-a aparţinut fetei, dar pe care el a susţinut-o. "Am mai trăit o surpriză şi o senzaţie interesantă aici, când la colţul străzii am văzut-o pe Andreea (n.r. fiica sa) trăgând de zor dintr-o ţigară", a povestit Mălan, explicând apoi că are o relaţie onestă cu fiica sa, iar el încă nădăjduieşte că tânăra va renunţa la obicei.

Premii pentru cei mai buni

Evenimentul a continuat cu lansarea a două volume, mai precis o carte cu articole ştiinţifice scrise de profesorii şcolii şi cel de-al şaselea număr al revistei şcolii, "Ritmuri eminesciene".

Apoi, directoarea Livia Muntean i-a premiat pe elevii cu rezultate bune la învăţătură, pe olimpicii şcolii, dar şi pe câştigătorii diferitelor concursuri naţionale ori interjudeţene.

Festivităţile s-au încheiat cu un spectacol dedicat operei lui Mihai Eminescu şi susţinut de elevi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Invitat de onoare ... un șef SRI !?!
În sfârșit ... revenim la normal !?!
Postat 16 Ianuarie 2019, 12:07 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON