Dacă în prima campanie primarul Ilie Bolojan a încercat să cucerească orădenii cu prisme publicitare, chemări solemne la vot şi spoturi cu Ungurul Bulan, în cea de-a doua bătălie pentru Sînmartin lupta se duce om la om.
În fiecare zi, primarul are cel puţin patru întâlniri pentru a lămuri orădenii să meargă la vot. "Dacă fiecare orădean care a votat în primul tur aduce cu el încă un alegător, referendumul din 14 iunie privind unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin va trece fără probleme", spune edilul.
Din om în om
Campania pentru referendumul din 14 iunie se duce fără reclame. Dacă săptămâna trecută primarul Ilie Bolojan s-a întâlnit cu locuitorii din cartierul Rogerius, săptămâna aceasta se va concentra pe Ioşia, Nufărul şi Episcopia. Cum la fiecare întâlnire vin între 30 şi 50 de orădeni, în cele patru întâlniri zilnice edilul câştigă de partea unioniştilor minim 100 de alegători. Nu de alta dar, la finalul întâlnirilor majoritatea participanţilor spun că duminica aceasta vor vota unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin.
Primarul nu pare descurajat de numărul redus al asistenţei. "Trebuia să aduceţi televiziunile, să filmeze şi să dea pe posturile naţionale, ca să se mobilizeze lumea la vot", i-a reproşat un bătrânel. "Nu de televiziuni avem nevoie, domnule, ci de orădeni. Dacă fiecare dintre cei care au votat pe 10 mai aduce duminică la urne încă un prieten, un vecin sau o rudă, referendumul din 14 iunie trece fără probleme", spune edilul.
"Băile Felix sunt mai cunoscute!"
Îmbrăcat în blugi şi tricou ori cămaşă albă, edilul vorbeşte tare, ca să acopere vacarmul cartierului. Nu pare deranjat nici de ţipetele copiilor din parc, nici de comentariile câte unui beţiv nimerit prin preajmă. Primarul şi-a axat discursul pe trei teme majore şi le urmează disciplinat. Înainte de toate, le aminteşte orădenilor că un oraş mai mare este mai atractiv pentru investitori şi oferă mai multe locuri de muncă, lucru reflectat apoi în creşterea salariilor. "Salariile în Cluj şi Timişoara sunt mai mari cu 30% faţă de Oradea pentru că acolo există o luptă a firmelor pentru a-şi păstra angajaţii buni", explică Bolojan.
Odată lămurite mizele fuziunii, primarul insistă asupra avantajelor unificării. Cu un buget de 2 milioane euro pe an şi circa 10.300 locuitori, Sînmartin este cea mai bogată comună bihoreană. "Am investit în parcul industrial 2 milioane euro şi de atunci veniturile oraşului din impozitele pe salarii au crescut anual cu câte alte 2 milioane euro. Dacă investim în staţiune, banii se vor întoarce înzecit. Băile Felix sunt mai cunoscute decât Oradea".
Bolojan spune că orădenii ar trebui să fie direct interesaţi să susţină fuziunea: "Acum nu se votează nici primarul, nici PSD, UDMR, PNL sau oricare alt partid. Votaţi pentru dumneavoastră şi viitorul familiilor dumneavoastră!".
Metoda Bolojan
Puţinele întrebări pe care le pun oamenii vizează probleme punctuale. Spre exemplu, alegătorii din sttrada Costache Negruzzi s-au declarat nemulţumiţi de lipsa parcărilor de domiciliu, cei din Sovata s-au plâns de mirosurile complexului de porci de la Palota, cei de lângă Bulevardul Dacia de lipsa parcurilor. Exemplele pot continua cu mulţimea şantierelor, preţul gigacalorei, gălăgia beţivilor alimentaţi de magazinele non-stop şi multe altele.
Edilul a reţinut exemplele care pot fi rezolvate la nivelul Primăriei şi le-a respins pe cele care ţin de Garda de Mediu ori de alte instituţii. "Ar trebui să vă spun că toate problemele se vor rezolva dacă votaţi unificarea, dar nu vreau să vă păcălesc. Deşi s-au făcut multe lucruri în Oradea, mai sunt multe de făcut. De aceea, vă rog să votaţi pentru ca oraşul să crească, să aibă mai multe venituri din care să putem rezolva mai repede mai multe probleme".
Pe pensionarii care nu au votat pe 10 mai fiindcă fuziunea nu le promitea avantaje concrete Bolojan îi lămureşte că, odată cu dezvoltarea oraşului, tinerii nu vor mai fi nevoiţi să îşi caute de lucru aiurea şi vor putea să-i ajute la bătrâneţe. La fel, etnicilor maghiari care se tem că unificarea le va reduce ponderea la 23,9% le spune că prosperitatea nu ţine de etnie. Sceptici la început, orădenii se lasă convinşi încet-încet...
Patronatele "votează" unirea
Obişnuiţi să evolueze într-un mediu concurenţial, primii care au înţeles avantajele fuziunii pentru municipiul aflat în concurenţă cu alte oraşe au fost întreprinzătorii. Lunea trecută, reprezentanţii a 30 hoteluri, restaurante şi cafenele, de la Lotus Center şi Hotelul Double Tree by Hilton la restaurantul Graf şi cafeneaua Lord’s, au făcut un apel la orădeni să voteze unificarea. "Putem avea în anii următori mai mulţi turişti şi, implicit, mai multe locuri de muncă şi venituri mai mari pentru orădeni", susţine în numele semnatarilor oenologul Dorin Popa.
Vinerea trecută a fost rândul marilor angajatori să ceară populaţiei să iasă la vot. Reprezentanţii a 24 de companii din categoria RCS&RDS, Faist Mekatronic, Bihore, Plastor, UAMT ori Adeplast au dat citire unui apel, prin glasul lui Teodor Benţe, directorul tehnic al Plastor (foto). "În ultimii ani, profitând de oportunităţile oferite de oraşul nostru, am creat mii de locuri de muncă, dar dorinţa noastră este să ne dezvoltăm în continuare. Să ne creştem productivitatea, să fim mai competitivi şi să putem oferi slujbe mai multe şi mai bine plătite oamenilor noştri", a arătat Benţe. Ideea e simplă: banul la ban trage...
Campania "virtuală"
Dincolo de întâlnirile directe cu orădenii şi de declaraţiile publice care susţin unificarea, campania se manifestă şi în mediul virtual. Pagina de Facebook "Referendum Oradea + Sînmartin" popularizează permanent mesaje ale orădenilor cu notorietate, din toate domeniile de activitate.
Pe lista susţinătorilor sunt nume cu greutate în sport, precum antrenorul de fotbal Emerich Jenei ori luptătorul Alexandru Lungu, somităţi medicale cum sunt chirurgul Adrian Duşe şi urologul Gheorghe Bumbu, artişti ca Leontin Ciucur, Richard Balint şi Răzvan Vicoveanu, precum şi oameni de televiziune ca Mihaela Tatu şi Ilinca Vandici.
"Eu voi vota în data de 14 iunie! Votaţi pentru Oradea Mare!", îşi îndeamnă fanii îndrăgitul Emerich Jenei (foto). Asemenea lui, sute de orădeni având în spate cariere de succes, localnici plecaţi în străinătate la muncă sau simpli votanţi îşi îndeamnă concitadinii să lase inerţia, să iasă din case pe 14 iunie şi să voteze unificarea. Un pas istoric spre o Oradie cu adevărat Mare...
DE ŞTIUT
Program de duminică
Pentru ca referendumul din 14 iunie să fie valid este nevoie să se prezinte la urne 56.825 de alegători din totalul de 189.416 de orădeni trecuţi în listele electorale, cifrele exacte urmând să fie cunoscute cu o zi înaintea scrutinului.
La fel ca la primul tur, orădenii vor putea vota doar la secţia de domiciliu. Bolnavii netransportabili pot solicita urna mobilă de la secţia de care aparţin sau din spitalul în care sunt internaţi. Pacienţii deplasabili îşi pot exprima opţiunea la cea mai apropiată secţie de unitatea în care sunt internaţi. Alegătorii din alte localităţi, dar cu flotant de Oradea, pot vota doar dacă până la 11 iunie solicită înscrierea pe lista specială la Sala Ghişeelor din Primărie. Orădenii care şi-au pierdut cartea de identitate o pot reînnoi inclusiv în ziua votului la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor din strada Republicii 24.
Spre deosebire de scrutinul din 10 mai, secţiile de votare 83, 84 şi 85 de la Sala Sporturilor Antonio Alexe au fost mutate la Grădiniţa 42 din strada Salcâmilor (lângă Colegiul Tehnic Transilvania) pentru a nu încurca desfăşurarea Campionatului European de baschet feminin, iar secţia 30 de la Liceul Onisifor Ghibu a fost mutată la Grădiniţa 56 din strada Liszt Ferencz. La fel ca la primul tur al referendumului, cele 143 de secţii de votare din Oradea vor fi deschise între orele 7 şi 23.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.