URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2020, 10:50

Vine zăpada! Cod portocaliu de ninsori inclusiv în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, două avertizări meteo, una de cod galben, iar alta pentru cod portocaliu pentru ninsori, ce vizează inclusiv zona montană a judeţului Bihor.

Potrivit site-ului ANM, codul portocaliu este valabil pentru aceeaşi zi, între orele 15 şi 23, pentru cantităţi însemnate de precipitaţii, în zona de munte a judeţelor Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Timiş, Hunedoara, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Caraş Severin, unde vor fi precipitaţii abundente şi se vor acumula local 40...50 l/mp.

Alerta de cod galben vizează intensificări ale vântului şi cantităţi de precipitaţii; ninsori viscolite, mai ales la altitudini de peste 1700 m, de marţi, de la ora 13 şi până miercuri dimineaţă, la ora 5.

"În cursul zilei de marţi, 4 februarie, va ploua pe arii extinse în vestul, nord-vestul şi centrul ţării, iar la munte vor fi precipitaţii mixte. În noaptea de marţi spre miercuri (4/5 februarie), în regiunile intracarpatice ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare, iar la munte şi în nordul Moldovei vor predomina ninsorile. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi 20...25 l/mp şi izolat 35...40 l/mp", arată ANM.

Vântul va avea intensificări în regiunile vestice şi centrale, cu viteze în general de 55...65 km/h, dar mai ales în zonele montane, îndeosebi la altitudini mari, unde vor fi rafale de peste 90...100 km/h şi va fi viscol.


Recomandări ISU Crişana:

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor recomandă bihorenilor să evite deplasările în perioada de intensitate maximă a fenomenelor meteorologice avertizate.

Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanţă sigură faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
    
În cazul în care furtuna este iminentă:  

- Întrerupeţi orice activităţi în aer liber; 
- Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism; 
- Închideţi ferestrele şi uşile; 
- Evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate;
- Deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice. 

În timpul unei furtuni:

- Dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi;
- Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică;
- Nu vă întindeţi pe pământ;
- Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.;
- Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi;
- Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale;
- Dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

Informaţii detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON