URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Februarie 2015, 19:22

Viceprimarul Mureşan: "Dacă FC Bihor intră în faliment, Centrul de copii şi juniori va fi preluat de Primărie"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezbatere fără emoţii şi fără orădeni, marţi seară, pe tema bugetului local pe anul 2015. La discuţiile din sala mare a Primăriei au luat parte printre alţii reprezentanţi ai municipalităţii, cum ar fi viceprimarul Ovidiu Mureşan, city-managerul Eduard Florea, directorul economic Nadia Haş şi nu mai puţin de opt consilieri locali, printre care Mihai Manea (PNL), Huszar Istvan (UDMR) sau Adelina Coste (PSD).

În absenţa contribuabililor de rând, viceprimarul Ovidiu Mureşan, membru PSD, a fost nevoit să răspundă întrebărilor colegului său mai tânăr, Liviu Sabău, liderul TSD Oradea, venit cu temele făcute. Printre altele, Sabău a atras atenţia asupra faptului că, rămas fără finanţare din partea municipalităţii, FC Bihor riscă să intre în faliment, iar cei 250 de sportivi de la Centrul de copii şi juniori al clubului nu vor mai avea unde evolua.

"Propunerea mea este ca acei 900.000 lei pe care îi economisim pentru că nu îi mai dăm la FC Bihor să îi investim în curţile şcolilor, astfel încât aceşti copii să îşi poată desfăşura în continuare activitatea sportivă în cele mai bune condiţii", a cerut Sabău.

Ovidiu Mureşan i-a răspuns mai tânărului coleg de partid că falimentul FC Bihor nu înseamnă neapărat şi închiderea centrului. "Dacă se va ajunge în situaţia ca FC Bihor să intre în faliment, Centrul de copii şi juniori va fi preluat de Primărie ca secţie a Clubului Sportiv Municipal. Centrul nu va fi afectat. Este vorba de 250 de copii ai orădenilor. Cheltuielile vor fi susţinute în continuare de la bugetul local", a spus viceprimarul.

Tot la întrebarea lui Sabău, care s-a îndoit că municipalitatea îşi va majora anul acesta cu 6% veniturile din turism în condiţiile în care tot oraşul va fi transformat într-un şantier, Mureşan a răspuns că ţinta propusă nici măcar nu este una curajoasă. "Mizăm pe o creştere a gradului de ocupare a instituţiilor hoteliere. 6%, cu cât este prognozată creşterea, nici nu este un procent aşa de mare. Să nu uităm că anul acesta va avea loc la Oradea Campionatul European de Baschet Feminin, vor fi turişti care vor veni să vadă meciurile", a spus Mureşan.

Prezenţi la dezbaterea de marţi, consilierii locali şi-au spus la rândul lor obiecţiile pe marginea proiectului de buget, dar fără a mai aştepta răspuns de la reprezentanţii municipalităţii, conştienţi că temele pe care le semnalează vor putea fi susţinute mai eficient în şedinţele pe comisii sau direct în şedinţa de joi a Consiliului Local.

Astfel, UDMR-istul Huszar Istvan şi-a reluat propunerea cu privire la introducerea unui abonament de parcare unic, valabil atât pe marcaj alb cât şi pe galben, şi chiar a cerut desfiinţarea locurilor cu plată din zona centrală pe toată durata lucrărilor la Piaţa Unirii. La rândul său, PSD-ista Adelina Coste şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la creşterea gradului de îndatorare a oraşului în condiţiile în care va lua anul acesta noi credite, iar colega sa Doina Bunea a cerut municipalităţii să se implice mai ferm în reabilitarea clădirilor orădene având în vedere că două imobile de pe strada Sucevei prezintă deja pericol pentru trecători.

Conducerea municipalităţii prognozează pentru anul acesta un buget record de 1,4 miliarde lei, cu 77% mai mare faţă de cel de anul trecut, pe fondul amânării proiectelor europene pentru ultimul an de implementare.

Pentru anul în curs municipalitatea mizează pe un buget de venituri proprii de 256,2 milioane lei, cu 1% mai mic faţă de cel de anul trecut. Această scădere este compensată de creşterea cu 95% a prelevărilor de la bugetul de stat, respectiv cu 715% a alocărilor din fonduri europene, fiecare în valoare de câte 379,9 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo tembelilor !!! Du-te la mama ta acasa Muresane !!!
Si pentru cine o sa pregateasca centrul acesta copiii, daca nu o sa avem echipa de liga ??? Adica tot contribuabilul va sustine, din taxele si impozitele platite, pregatirea sportiva a unor pusti care, atunci cand ajung la "maturitate" se catara in turnul primariei ca sa strige de acolo ... eu acum la ce echipa sa joc, ca nu am una mai aproape de 100 km din vreo divizie cat de cat ???
Postat 11 Februarie 2015, 11:41 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON