Dezbatere fără emoţii şi fără orădeni, marţi seară, pe tema bugetului local pe anul 2015. La discuţiile din sala mare a Primăriei au luat parte printre alţii reprezentanţi ai municipalităţii, cum ar fi viceprimarul Ovidiu Mureşan, city-managerul Eduard Florea, directorul economic Nadia Haş şi nu mai puţin de opt consilieri locali, printre care Mihai Manea (PNL), Huszar Istvan (UDMR) sau Adelina Coste (PSD).
În absenţa contribuabililor de rând, viceprimarul Ovidiu Mureşan, membru PSD, a fost nevoit să răspundă întrebărilor colegului său mai tânăr, Liviu Sabău, liderul TSD Oradea, venit cu temele făcute. Printre altele, Sabău a atras atenţia asupra faptului că, rămas fără finanţare din partea municipalităţii, FC Bihor riscă să intre în faliment, iar cei 250 de sportivi de la Centrul de copii şi juniori al clubului nu vor mai avea unde evolua.
"Propunerea mea este ca acei 900.000 lei pe care îi economisim pentru că nu îi mai dăm la FC Bihor să îi investim în curţile şcolilor, astfel încât aceşti copii să îşi poată desfăşura în continuare activitatea sportivă în cele mai bune condiţii", a cerut Sabău.
Ovidiu Mureşan i-a răspuns mai tânărului coleg de partid că falimentul FC Bihor nu înseamnă neapărat şi închiderea centrului. "Dacă se va ajunge în situaţia ca FC Bihor să intre în faliment, Centrul de copii şi juniori va fi preluat de Primărie ca secţie a Clubului Sportiv Municipal. Centrul nu va fi afectat. Este vorba de 250 de copii ai orădenilor. Cheltuielile vor fi susţinute în continuare de la bugetul local", a spus viceprimarul.
Tot la întrebarea lui Sabău, care s-a îndoit că municipalitatea îşi va majora anul acesta cu 6% veniturile din turism în condiţiile în care tot oraşul va fi transformat într-un şantier, Mureşan a răspuns că ţinta propusă nici măcar nu este una curajoasă. "Mizăm pe o creştere a gradului de ocupare a instituţiilor hoteliere. 6%, cu cât este prognozată creşterea, nici nu este un procent aşa de mare. Să nu uităm că anul acesta va avea loc la Oradea Campionatul European de Baschet Feminin, vor fi turişti care vor veni să vadă meciurile", a spus Mureşan.
Prezenţi la dezbaterea de marţi, consilierii locali şi-au spus la rândul lor obiecţiile pe marginea proiectului de buget, dar fără a mai aştepta răspuns de la reprezentanţii municipalităţii, conştienţi că temele pe care le semnalează vor putea fi susţinute mai eficient în şedinţele pe comisii sau direct în şedinţa de joi a Consiliului Local.
Astfel, UDMR-istul Huszar Istvan şi-a reluat propunerea cu privire la introducerea unui abonament de parcare unic, valabil atât pe marcaj alb cât şi pe galben, şi chiar a cerut desfiinţarea locurilor cu plată din zona centrală pe toată durata lucrărilor la Piaţa Unirii. La rândul său, PSD-ista Adelina Coste şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la creşterea gradului de îndatorare a oraşului în condiţiile în care va lua anul acesta noi credite, iar colega sa Doina Bunea a cerut municipalităţii să se implice mai ferm în reabilitarea clădirilor orădene având în vedere că două imobile de pe strada Sucevei prezintă deja pericol pentru trecători.
Conducerea municipalităţii prognozează pentru anul acesta un buget record de 1,4 miliarde lei, cu 77% mai mare faţă de cel de anul trecut, pe fondul amânării proiectelor europene pentru ultimul an de implementare.
Pentru anul în curs municipalitatea mizează pe un buget de venituri proprii de 256,2 milioane lei, cu 1% mai mic faţă de cel de anul trecut. Această scădere este compensată de creşterea cu 95% a prelevărilor de la bugetul de stat, respectiv cu 715% a alocărilor din fonduri europene, fiecare în valoare de câte 379,9 milioane lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.