URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2012, 17:59

Veşti bune: Apele din bazinul Crişurilor nu sunt poluate cu medicamente

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe bani europeni, cadre didactice ale Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii din Oradea, alături de Institutul de Pescuit, Acvacultură şi Irihaţii HAKI din Szarvas, Ungaria, au monitorizat, vreme de mai bine de un an, ape curgătoare din Bihor, pentru a afla dacă există sau nu poluare cu medicamente.

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, coordonatoarele proiectului Alexandrina Fodor şi Gyongyosine Papp Zsuzsanna au prezentat concluziile proiectului, veştile fiind destul de bune: în apele Crişurilor concentraţia de medicamente este mai mică decât cea cunoscută în literatura de specialitate. Altfel spus, apele bihorene nu sunt poluate cu medicamente.

O explicaţie a acestui fapt, au descoperit cercetătorii, ar putea sta în plantele acvatice. În probele de vegetaţie luate din râuri, nivelul de poluare cu medicamente este semnificativ mai mare. "Se poate concluziona că speciile vegetae, datorită capacităţii lor de bioacumulare, pot fi folosite la îndepăratarea resturilor de medicamente din apele epurate pe cale naturală", a precizat Fodor.

O problemă depistată, însă, de cercetători este existenţa medicamentelor în peştii din apele din Bihor, mai precis urme de diclofenac în muşchii peştilor, semn că mediul acvatic are totuşi de suferit de pe urma medicamentelor.

Studiul realizat de echipa româno-maghiară va fi folosit ca fundament pentru noi proiecte, care vor urmări efectele poluării cu medicamente. Cei interesaţi pot consulta concluziile proiectului pe site-ul dedicat, www.pharmariver.eu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@mine
:)) :LOL: :)) =:)) =:)) =:)) :LOL: ;)
Postat 27 Septembrie 2012, 17:40 de sorbonel
cercetasii cersetori
Din cauza superproiectelor de genul asta e universitatea in faliment. Bravo! Apa nu e poluata cu medicamente. Uraaaa. E poluata numai cu benzina, uleiuri minerale, detergenti, rahatii si urina din jumatate de oras etc. PS: Tinand cont ca apa e curata, propun sa se serveasca imbuteliata cercetatorilor din proiect, conform legii, cand temperatura de afara e peste 30 de grade.
Postat 27 Septembrie 2012, 15:41 de Mine
erata
hu-ro nu hu-ru
Postat 27 Septembrie 2012, 14:38 de sorbonel
@...
vezi tu vre-un cercetator in echipa? proiectele hu-ru = jaf la adresa banilor publici.
Postat 27 Septembrie 2012, 14:37 de sorbonel
curios lucru
Diclofenac!? :)) Buna asta! Ati auzit de farmacocinetica? :)))) Ati avut macar un cercetator in domeniul farmaceutic in proiect? Mai mult ca sigur, nu.
Postat 27 Septembrie 2012, 12:01 de ...
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON